5 jaar Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

Domotica Aansluit Punt als centrale schakel

09-05-2006

Het domotica-concept DAP biedt de mogelijkheid alle aansluitpunten in woningen via een centraal punt te verbinden met alle infrastructuur naar de woning toe (telefoon, internet en kabel). Doordat het DAP-concept gebaseerd is op open standaarden en open source kunnen andere systemen hier relatief makkelijk op aansluiten.

In de huidige generatie domotica-woningen kan de alarmeringsapparatuur van een bepaald merk alleen communiceren met een alarmcentrale van hetzelfde merk.

iDAP

Centraal in het DAP-concept staat het Intelligent Domotica Aansluit Punt (iDAP). Zo'n iDAP is een black box in de meterkast die alle infrastructuur naar de woning toe (koper, coax, glasvezel) verbindt met sensoren, actoren en dergelijke in de woning via draadloze of bedrade infrastructuur.

Meerwaarde

Kenmerkende verschillen ten opzichte van de eerdere generatie domotica zijn dat ICT-domotica binnen het DAP-concept, sterk leunt op de communicatie naar buiten toe via breedbandinternet en veel meer gebaseerd is op een open platform en open source. Op Open Source kunnen software-applicaties naar wens toegepast worden door bestaande en ook door nieuwe aanbieders. Om te zorgen dat het DAP-concept in de toekomst ook gebaseerd blijft op open standaarden en open source is de Stichting ExperTel opgericht. Ook wil de Stichting ExperTel bedrijven motiveren om te ontwikkelen conform het open DAP-model.

TNO ontwikkelt alarmering op basis van DAP-concept

TNO heeft op het DAP-concept het UAS-systeem ontwikkeld. Het UAS-systeem biedt een nieuwe manier van alarmeren waarbij gebruik gemaakt wordt van hoogwaardige technologie. In het systeem wordt rekening gehouden met het dilemma van signaleren en waarnemen van probleemsituaties versus inbreuk op de persoonlijke levenssfeer.

Het DAP-concept is ontwikkeld onder andere gebaseerd op ervaringen met domotica in het Leo Polakhuis. Lees meer.

Lees meer:


zoeken in 118 websites