SnoezelThuis wint architectuurprijs gehandicaptenzorg

22-05-2006

Met het ontwerp SnoezelThuis heeft Wiegerinck Architecten de eerste prijs gewonnen in de ideeënprijsvraag 'Hetzelfde, maar dan anders', die georganiseerd is door het College bouw zorginstellingen. De jury noemt dit ontwerp een moderne vertaling van het klassieke 'Hollandse' woningmodel, vindingrijk en boeiend in zijn eenvoud.

SnoezelThuis

SnoezelThuis is een complex van vier vrijstaande woningen rond een binnenterrein, dat ruimte biedt voor voorzieningen. Het ontwerp maakt de klassieke Hollandse woning met beperkte ingrepen bewoonbaar voor mensen met een beperking. SnoezelThuis kan worden opgedeeld in twee attractieve woningen of worden aangepast als woonvoorziening voor ouderen.
De ontwerpers van SnoezelThuis, Wiegerinck Architecten / Jarno Nillesen, vinden mensen met een meervoudig complexe beperking niet wezenlijk andere woonbehoeften hebben dan mensen zonder beperkingen, omdat "het menselijk bestaan in feite een handicap is". Met vides, royale ramen en zichtlijnen worden het hele huis en zijn omgeving als het ware één snoezelruimte.

Tweede en derde prijs

De tweede prijs gaat naar ONbeperkt, ingestuurd door Artès bureau voor architectuur en interieur, dat flexibele en goed doordachte plattegronden biedt voor woningen in verschillende stedenbouwkundige contexten.
De derde prijs gaat naar Zesde Zintuig, ingediend door LIAG architekten en bouwadviseurs , een ontwapenend plan met durf, dat een heldere relatie legt tussen de wereld van de bewoners met een meervoudige beperking en die van de omwonenden in IJburg.
(Bron: College Bouw Zorginstellingen)

Lees meer


zoeken in 118 websites