Woonboerderij voor dementerende ouderen in Gelderland

31-12-2003

In Gelderland wordt boerderij De Rauwe Weijde verbouwd tot zorgboerderij voor dementerende bewoners (bron: De Gelderlander, 17-12-2003). In Nederland zijn meer zorgboerderijen, ook voor dementerenden. Meestal zijn de dementerenden alleen overdag op de boerderij aanwezig en wonen ze elders. Bijzonder is dat de zorgboerderij in Dichteren ook een woonfunctie krijgt.

In Dichteren komen acht mensen zelfstandig in de boerderij te wonen. Om meer mensen op de boerderij een woonplek te bieden is besloten twee nieuwbouwkavels tegenover de boerderij in het plan op te nemen. De nieuwbouw moet plaats bieden aan twaalf bewoners. In totaal kunnen in het project twintig personen wonen. De toekomstige bewoners gaan de woonruimte huren van Sité. Sensire zorgt voor zorg op verpleeghuisniveau.

Het initiatief voor de woonzorgboerderij komt van de Achterhoekse zorginstelling Sensire en de Doetinchemse woningcorporatie Sité. Omdat een groot deel van de cliënten van de zorginstelling een agrarische achtergrond heeft, is op het idee van een boerderij gekomen. Sité heeft de boerderij gekocht van de gemeente Doetinchem. Sité en Sensire hopen dat de bewoners van de buurt bij het project betrokken willen worden. Zij kunnen bijvoorbeeld de moestuin onderhouden of de dieren verzorgen. Er komt een plein met speeltoestellen voor de kinderen uit de buurt, zodat de bewoners van de zorgboerderij op hun gemak naar de kinderen kunnen kijken. Ook binnen in de boerderij zelf komt een plek waar mensen uit de buurt de bewoners kunnen ontmoeten. Het project gaat zeker door, maar de voorbereidingen zijn nog in een pril stadium. Sensire en Sité denken dat de boerderij en de nieuwe woningen over twee jaar door de nieuwe bewoners betrokken kunnen worden.

Enkele voorbeelden van (plannen voor) zorgboerderijen waar dementerenden wonen zijn:

Meer over zorgboerderijen


zoeken in 118 websites