Opheffen contracteerplicht AWBZ extramuraal

01-09-2004

De contracteerplicht voor de extramurale AWBZ-zorg is per 1 september afgeschaft. Zorgkantoren zijn nu niet langer verplicht met elke toegelaten aanbieder voor zorg zonder verblijf een contract te sluiten.

In de recente circulaire van CVZ staat dat zorgkantoren volgens de Europese richtlijnen moeten aanbesteden. De uitwerking hiervan moet nog plaatsvinden.
Arcares heeft grote bezwaren tegen de aanbesteding, zeker gelet op de korte termijn en de bureaucratie die dat met zich brengt. De brancheorganisatie voert daarover nog overleg met ZN.
Arcares heeft voor de zorgorganisaties, samen met GGZ-Nederland, de Landelijke Vereniging Thuiszorg en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, de Handreiking Contracteerbeleid ontwikkeld. Deze is binnenkort beschikbaar op het Arcares Ledennet.

Het CVZ verwacht dat de consequenties van het opheffen van de contracteerplicht voor het jaar 2004 beperkt zullen zijn. Overeenkomsten met zorgaanbieders zijn over het algemeen al voor september gesloten. Een nieuwe zorgaanbieder kan vanaf 1 september een contract voor het jaar 2004 worden geweigerd vanwege het feit dat zorgkantoren voor dat jaar al voldoende zorg hebben ingekocht.

Lees meer in de circulaire van CVZ Afschaffing contracteerplicht Extramuraal (pdf, 134 kb)


zoeken in 118 websites