S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Lokale Kracht Magazine, burgerkracht, burgerinitiatieven, participatiemaatschappijLokale Kracht in ontwikkeling

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: zorgcoöperaties, inloophuizen waar mensen met lichte dementie terecht kunnen, seniorensociëteiten en andere burgercollectieven. Ze passen perfect in de zogenoemde participatiemaatschappij. Een begrip dat de regering onlangs introduceerde, maar al lang praktijk is. Hoe werken deze burgercollectieven? Hoe verhouden ze zich tot professionele organisaties? En wat verwachten ze van de overheid?

In het magazine Lokale Kracht vertellen burgers, professionals en vertegenwoordigers van de overheid hoe deze initiatieven werken, waarom ze wel of bewust niet met elkaar samenwerken en wat ze van elkaar nodig hebben. En hoogleraar Tine de Moor plaatst het onderwerp in historisch perspectief.

Geen eendagsvlieg

Hieruit blijkt dat burgercollectieven geen eendagsvlieg zijn. Nu al zijn zorgcoöperaties bijvoorbeeld al een serieus alternatief voor klassieke thuiszorg en verzorgingshuizen. En de traditionele organisaties nemen burgercollectieven serieus, hoewel er soms een spanningsveld is tussen ‘slechts’ meedenken en daadwerkelijk meedoen op gelijkwaardige basis. Zo bedankte bestuursvoorzitter Jacques Allegro van Stadsdorp Zuid voor de eer om mee te denken over woon-zorgeenheden voor ouderen, omdat de zorgorganisaties er een te grote rol in spelen. ‘Het is een mooie ontwikkeling, maar wij denken dat deze initiatieven beter vanuit de andere kant kunnen worden opgestart’, zegt hij in het magazine.

Overheid moet wennen

De overheid moet nog wennen aan burgercollectieven. Vooral de wet- en regelgeving loopt achter. Sterke staaltjes bureaucratie passeren de revue. Gemeenteambtenaren die controleren of de afmetingen van de deuren in een seniorensociëteit voldoen aan de regels. Een wijkcentrum dat maaltijden aanbiedt aan senioren moet de visboer vragen of hij gecertificeerd is, terwijl het hele dorp er vis koopt… Er is nog een wereld te winnen.

Wat wel werkt

En het is de moeite waard, want burgercollectieven die de ruimte krijgen, kunnen gemiddeld dertig procent goedkoper werken dan de traditionele organisaties. In het magazine vertellen initiatiefnemers welke wet- en regelgeving wél werkt. Magazine Lokale Kracht vertelt het verhaal in interviews, infographics, columns en korte berichten.

Het magazine is ontwikkeld door Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en EMMA Communicatie met medewerking van vele burgerintiatieven.

23-09-2013 11:39

E-mail nieuwsbrief

Meld u aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. De nieuwsbrief bevat een overzicht van de laatst verschenen nieuwsberichten, nieuwe artikelen en bijeenkomsten.
AanmeldenLees onze laatste nieuwsbrief van 2 maart.

D E F