S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Burgercoöperaties regelen zorg zelf

Dorpen en stadswijken organiseren steeds vaker in een coöperatie zelf hun zorg of onderlinge hulp. Hun aantal steeg binnen een jaar met dertig procent, van 100 naar circa 130. "Er zit veel groei in deze beweging. Veel mensen spannen zich in voor dienstverlening en zorg", aldus Daniëlle Harkes, manager van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, in dagblad Trouw "Het werkt aanstekelijk, of het is besmettelijk. Er is nu massa die kan laten zien dat het werkt. Dat schept vertrouwen, en ze kunnen de kunst van elkaar afkijken."

Zorg in het dorp Oerle - Lokale Kracht

De 130 coöperaties in de zorg zijn er in alle soorten en maten. Er zijn hulpverleners in de zorg die een coöperatie oprichten, maar het overgrote deel zijn burgerinitiatieven. In die categorie zit ook de grootste groei.
Lees artikel Trouw d.d. 17-04-2015 op Blendle 'Burgercoöperaties regelen zorg zelf'

Forse toename

Ook Skipr besteedde aandacht aan de toename van zorgcoöperaties. Sinds de Zorgcoöperatie Hoogeloon tien jaar geleden begon, groeide het aantal zorgcoöperaties gestaag, tot ongeveer dertig in 2013. Bij de laatste inventarisatie in augustus 2014 van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en de Universiteit Utrecht waren het er al 101. Inmiddels is in een half jaar tijd het aantal toegenomen met zeker dertig, misschien zelfs veertig, volgens Daniëlle Harkes op Skipr.
Lees op Skipr: 'Transitie leidt tot forse toename zorgcoöperaties'

Monitor nieuwe zorgcoöperaties

Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en Vilans houden de oprichting van nieuwe zorgcoöperaties bij op een interactieve overzichtskaart.

20-04-2015 08:41

Stel een vraag


Daniëlle Harkes
Manager KenniscentrumYvonne Witter
Adviseur Kenniscentrum

D E F