S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Het geheim van burgerkracht in Elsendorp

Elsendorp is een Brabants dorp dat participatie hoog in het vaandel heeft staan. Uitgangspunt voor de bewoners is 'Elsendorp doet het zelf' en 'In Elsendorp doe je mee'. Hoe is dat zo gekomen en wat kunnen we van Elsendorp leren? Ton Baetens schreef het boek 'Ik is niks' over burgerkracht in Elsendorp. Hij verbleef er de afgelopen maanden regelmatig om het 'Elsendorper geheim' te ontrafelen.

Participatiedorp?

Het is het woord van het jaar 2013, 'participatiesamenleving'. Maar wat bedoelen we daar precies mee? Daar zijn verschillende visies over en dat heeft alles te maken met de veranderende verhoudingen tussen burger en overheid en hoe die partijen hun rol zien. Die veranderende verhoudingen, de twijfel van de overheid over haar nieuwe rol en vooral de lokale kracht van betrokken inwoners van Nederland, was voor Ton Baetens aanleiding om Elsendorp te bezoeken. Dit dorp lijkt beide componenten in huis te hebben en beschikt zowel over mondige mensen als over sociale samenhang. 'Ik is niks' gaat over dat bezoek en de gesprekken die de schrijver met verschillende dorpsbewoners had, aangevuld met zijn eigen indrukken en interpretaties.

Lessen voor Lokale Kracht

Stichting Else en Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg maakten het onderzoek van Ton Baetens mogelijk. Voor Marco van Alderwegen (Else) en Daniëlle Harkes (KCWZ) zijn de lessen uit Elsendorp van belang bij de ontwikkeling naar meer lokale kracht in wonen, welzijn en zorg. Burgers gaan steeds meer zelf het heft in handen nemen. Het samenspel tussen burgers, professionals en overheid verandert. Lessen uit de praktijk bieden inspiratie voor nieuwe en bestaande initiatieven zoals bijvoorbeeld zorgcoöperaties in Austerlitz, Helenaveen en tal van andere plekken in het land. Download de factsheet met 10 lessen (pdf, 52 kb).

Over de schrijver

Dr. drs. Ton Baetens is bestuurskundige en historicus en partner en medeoprichter van EMMA Communicatie. Hij heeft veel ervaring in onderzoek naar participatie, nieuwe (sociale) media en de netwerksamenleving en dan het liefst in een ruimtelijke context. Eerder verscheen van zijn hand het boek “De ingenieur en de buurman” over de veranderende communicatie rond de aanleg van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam.

Lezen?

Wie het boek 'Ik is Niks' wil lezen kan het hieronder downloaden of via de site van Stichting Else en EMMA-communicatie. Het boek is in een beperkte oplage gedrukt.

30-01-2014

Stel een vraag


Daniëlle Harkes
Manager KenniscentrumYvonne Witter
Adviseur Kenniscentrum

D E F