S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Ondernemend Werknemerschap: eigen baas, ons bedrijf

De samenwerking van zorgmedewerkers met (cliënten van) zorgcoöperaties vraagt om professionele autonomie, maatwerk en flexibiliteit in de individuele situatie van een cliënt. Dat stelt eisen aan de competenties en motivatie van de zorgmedewerker, maar ook aan de ruimte die de medewerker van de zorgorganisatie krijgt. Ondernemend Werknemerschap is een nieuwe arbeidsvorm die in zou kunnen spelen op deze behoefte. De brochure 'Eigen baas, ons bedrijf' biedt achtergronden, praktische informatie, tips en inspirerende interviews. Daarbij is gebruik gemaakt van pilotervaringen bij de ZZG zorggroep en De ZorgZaak.

Copyright: Michel Boulogne
In de VVT betekent Ondernemend Werknemerschap dat een medewerker in dienst blijft van een (zorg)organisatie, maar meer ruimte krijgt om het eigen werk in te vullen en kansen te grijpen. Binnen de doelen van de organisatie mag de medewerker zelf de inhoud van het werk bepalen en heeft hij/zij veel vrijheid en autonomie, te vergelijken met een zzp-er. Tegelijkertijd voelt de medewerker de zekerheden van een vast inkomen, pensioen en sociaal vangnet. Samengevat: ‘Eigen baas, ons bedrijf’.

Méér dan zelfsturing

Is Ondernemend Werknemerschap hetzelfde als zelfsturing? Nee, Ondernemend Werknemerschap gaat verder op het gebied van initiatief, creativiteit en de daarbij horende arbeidsvoorwaarden. Zo doet een medewerker het werk op tijdstippen die passen bij de cliënt en zijn/haar eigen agenda. Ook is er ruimte voor het ontwikkelen van nieuwe concepten van zorg- en dienstverlening. Daarnaast kunnen de arbeidsvoorwaarden (vakantietoeslag, eindejaarsuitkering en toeslagen) in één bedrag worden samengevoegd, passend bij Ondernemend Werknemerschap. Een werkgever kan hiervoor ontheffing aanvragen op bepaalde onderdelen van de cao.

Download de brochure 'Eigen baas, ons bedrijf' >>

De brochure kwam tot stand op initiatief van de sociale partners (ActiZ, BTN, CNV Zorg & Welzijn, FBZ, FNV Zorg & Welzijn en NU’91) en de Stichting Arbeidmarkt- en Opleidingsbeleid Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg.

Deel uw ervaringen!

Heeft u ook ervaring met deze vorm van samenwerking tussen zorgorganisaties en burgerinitiatieven? Dan we het graag van u!

18-02-2016 11:12

Meer informatie

Stel een vraag


Daniëlle Harkes
Manager KenniscentrumYvonne Witter
Adviseur Kenniscentrum

D E F