S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Meer woningen nodig voor ouderen en gehandicapten

Gevolgen overheidsbeleid in beeld

Zonder extra maatregelen ontstaat er een tekort aan woningen voor ouderen en kwetsbare groepen. Veel ouderen en mensen met een beperking hebben door gewijzigd overheidsbeleid geen recht meer op huisvesting in een instelling of woongroep. Deze doelgroep heeft echter vaak een woonomgeving nodig die veiligheid biedt en waar begeleiding beschikbaar is. Gegevens van Companen ten behoeve van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg laten een groeiende vraag zien naar zelfstandige woningen in een beschutte omgeving ('verzorgd wonen'). Regionaal blijken er grote verschillen te zijn.

Langer thuis wonen

De komende drie jaar sluit de helft van de verzorgings- en verpleeghuizen en een derde van de psychiatrische instellingen. Bedoeling is dat ouderen, gehandicapten en psychiatrische cliënten veel langer thuis blijven wonen. Zij krijgen voortaan verpleging en verzorging thuis. Andere hulp thuis, zoals begeleiding naar de winkel of schoonmaak, moeten ze aanvragen bij de gemeente. Het kabinet stimuleert dat familie en buren zich ook meer zullen inspannen voor ouderen en chronisch zieken in de buurt.

Gevolgen extramuralisering in cijfers

Voor alle regio's in Nederland zijn de gevolgen van de extramuralisering en ambulantisering in kaart gebracht. Voor ouderen, maar ook voor mensen met ggz-problematiek en verstandelijk gehandicapten. De cijfers voor de sectoren 'ouderenzorg' (V&V) en 'verstandelijk gehandicapten' (VG) zijn gebaseerd op het kabinetsbesluit tot het schrappen van zorgzwaartepakketten (ZZP’s). De berekening van de vraag naar wonen met zorg in de ggz-sector gaat uit van de bestuurlijke afspraken tussen de overheid en de sector (2012): 33% reductie van intramurale capaciteit in 2020 (ten opzichte van het niveau van 2008).

De cijfers van de WoonZorgWeter van Companen tonen de toename, in de periode 2013 tot 2023, van het aantal zorgcliënten dat (voortaan) thuis woont. Door het kabinetsbeleid en demografische ontwikkelingen is er een grotere opgave in de regio’s. Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg adviseert om de inzichten te benutten bij de lokale dialoog tussen gemeente, zorgaanbieders en corporaties.

Cijfers op de kaart

Op drie interactieve kaarten is per regio de vraagontwikkeling van wonen met zorg te zien. Er zijn kaarten voor de sectoren Ouderen, Mensen met een verstandelijke beperking en Mensen met ggz-problematiek.

03-04-2014
D E F
gosznac-diplomy.com www.gosznac-diplomy.com https://gosznac-diplomy.com/diplom-sredne-spetcialnoe-obrazovanie http://https://gosznac-diplomy.com/kupit-diplom-v-moskve gosznac-diplomy.com www.gosznac-diplomy.com https://gosznac-diplomy.com/svidetelstvo-o-rozhdenii www.gosznac-diplomy.com https://gosznac-diplomy.com/kupit-diplom-sssr https://gosznac-diplomy.com/diplom-stroitelya
купить свидетельство о браке
можно ли купить диплом куплю диплом купить аттестат за 9 классов купить диплом нового образца купить диплом о среднем специальном купить диплом специалиста купить свидетельство о браке купить диплом колледжа купить диплом врача купить диплом техникума купить диплом бакалавра где купить диплом купить диплом ссср купить диплом о среднем образовании купить аттестат за 9 класс купить аттестат за 11 класс купить диплом купить аттестат
где купить диплом
https://originality-diplomas.com/
купить дипломы о высшем
https://rudiplomis24.com/
купить диплом автомеханика
http://https://lands-diplom.com/
купить аттестат за 9 класс
gosznac-diplom.com www.aurus-diplom.com
купить диплом колледжа
https://originality-diplomans.com/
купить свидетельство о рождении
rudiplomis24.com
купить диплом
www.lands-diplom.com
купить диплом нового образца
http://https://gosznac-diplom.com/ diploman-doci.com
купить диплом нового образца
http://https://originality-diplomans.com/
купить диплом института
https://rudiplomista24.com/
купить диплом бакалавра
http://https://lands-diplom.com/
купить диплом автомеханика
https://gosznac-diplom24.com/ http://https://diploman-doci.com/
купить свидетельство о рождении
http://https://originality-diplomas.com/
купить свидетельство о браке
http://https://rudiplomis24.com/
купить диплом колледжа
http://https://diploma-asx.com/
купить аттестат
gosznac-diplom24.com www.aurus-diplom.com
купить диплом о среднем специальном
http://diplomsagroups.com/kupit-diplom-v-gorode/bryansk.html https://lands-diploma.com/ originality-diploman24.com Купить диплом о среднем образовании https://originality-diploma24.com/диплом-бакалавра Купить диплом в Спб http://https://russiany-diplomas.com chelyabinsk.arena-diplomi24.com https://chelyabinsk.arena-diplomi24.com/ www.diplomsagroups.com http://https://ufa.arena-diplomi24.com/ voronezh.arena-diplomi24.com