S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

'Regelgeving belemmert ouderen om hun woonwensen te realiseren'

Regelgeving belemmert ouderen om hun woonwensen te realiseren. Daarom moeten de regels worden verminderd. Dit concludeert Rabobank in een onderzoek naar de praktische belemmeringen die ouderen ondervinden bij het realiseren van hun woonwensen.

Belemmeringen

Steeds meer ouderen zullen alleen wonen. De Rabobank bracht in kaart tegen welke belemmeringen ouderen (en jongeren) aanlopen bij het realiseren van hun woonwensen. Hun woonsituatie sluit niet aan op de daadwerkelijke woonbehoefte en individuele financiële armslag, maar wordt mede bepaald door schaarste, regelgeving of uitstelgedrag.

Regelgeving staat het delen van ﴾huur-﴿woningen in de weg en de toewijzingscriteria en inkomenseisen van hypotheekverstrekkers en verhuurders maken het moeilijker een zelfstandige woning te bemachtigen. Bij een betere toegankelijkheid en betaalbaarheid van ﴾huur-﴿woningen kunnen ouderen gemakkelijker verhuizen naar een aangepaste ﴾of aanpasbare﴿ ouderenwoning of nul-treden‐woning. Bovendien maken financiële prikkels het voor veel AOW’ers onaantrekkelijk om samen te wonen of een woning te delen, terwijl zij dat misschien wel willen. Ten slotte kan uitstelgedrag van oudere bewoners ertoe leiden dat de woning niet ﴾meer﴿ aansluit op de woonbehoefte.

Verbeteringen

Ouderen die niet willen verhuizen kunnen veiliger en comfortabeler wonen als zij tijdig verbeteringen doorvoeren voor energiezuinigheid, beveiliging en toegankelijkheid van de woning. Het verminderen van deze belemmeringen is belangrijk zodat ouderen kunnen kiezen voor de woning en de leefvorm die het beste bij hun persoonlijke voorkeur past.

13-01-2016 16:37
D E F