S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Regionale factsheets wonen met zorg

Het aantal ouderen in Nederland stijgt de komende jaren fors: van 1,5 miljoen 75-plussers in 2020 naar 2,6 miljoen in 2040. Als we nu op de kaart kijken is in de Randstad een grote concentratie van 75-plussers te zien. In de toekomst zullen we dat ook in de andere (grote) steden zien. Het relatieve beeld is echter precies omgekeerd: ten opzichte van de totale bevolking is het aandeel 75-plussers relatief laag in de steden en hoog op het platteland. Het kan niet anders of deze demografische ontwikkeling heeft gevolgen voor de woonvraag van ouderen in de sociale huursector. ABF Research onderzocht op verzoek van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg welke gevolgen dit voor de huisvestingssituatie van senioren op termijn kan hebben.

Factsheets per Corop-gebied

We presenteren de onderzoeksresultaten per Corop-gebied. In totaal zijn dat veertig regionale factsheets die laten zien wat er verandert gedurende de periode 2015-2025. Door in onderstaande kaart een keuze te maken voor een regio wordt de factsheet (pdf) van de regio zichtbaar. Op de factsheet van de gekozen regio zijn vier nationale kaarten zichtbaar en vijf tabellen met specifieke regionale kenmerken.

Regionale verschillen

Regionaal manifesteert de vergrijzing zich verschillend. Maar eenduidig is er op alle gebieden in 2025 een toename te zien van de vraag naar geschikte woningen. De verschillen zijn zichtbaar gemaakt op landkaartjes waarop de regio’s naar procentuele toename zijn ingedeeld. De middelste klasse omvat steeds het landelijk gemiddelde. Het wordt daarmee in een oogopslag duidelijk welke regio’s wel en welke niet afwijken van het landelijke gemiddelde. De figuren laten de verwachte toename zien van:

  • het aantal 75plus-huishoudens
  • het aantal 75plus-huishoudens met een zware mobiliteitsbeperking
  • het aantal 75plus-huishoudens in een woning met een huurprijs tot de aftoppingsgrens
  • het aantal 75plus-huishoudens in een geclusterde ouderenwoning

De tabellen tonen de ontwikkeling van het aantal huishoudens naar diverse kenmerken in de periode 2015-2025, te weten naar inkomensniveau, mobiliteitsbeperking, woonsituatie naar eigendom en prijsniveau, geschiktheid van de woning. De laatste tabel combineert de voorgaande gegevens tot een prognose van de benodigde woningen voor 75-plus huishoudens naar huur(en koop-)prijs en geschiktheid.

Verantwoording onderzoeksmethode

Het aantal ouderen neemt weliswaar fors toe, maar het woongedrag in het verleden kunnen we niet zomaar doortrekken naar de toekomst. Iedere generatie verschilt van voorgaande generaties. Het welvaartsniveau en de levensstijl van ouderen verandert. Steeds meer ouderen hebben een aanvullend pensioen, een eigen woning en ze verkeren steeds langer in relatief goede gezondheid. Voor het onderzoek heeft ABF Research het Fortuna-model gebruikt dat toekomstige ontwikkelingen op het gebied van wonen en zorg verkent. Daarbij wordt gebruik gemaakt van scenario-ontwikkelingen voor de demografie (Primos-prognose), het inkomen (Hera-prognose) en de woningmarkt (Socrates-studie). Achtergrondinformatie over deze prognosemodellen is te vinden via de website van ABF Research. Voor de informatie op gemeentelijk niveau kan men contacten opnemen met

19-04-2017

Stel een vraag


Daniëlle Harkes
Manager Kenniscentrum



Penny Senior
Adviseur Kenniscentrum

D E F