S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Succes buurthuis door kennis van de wijk

In de derde aflevering van de serie Levendige ontmoetingsplekken bezoekt Carin Giesen buurthuis De Pijler in Vleuten-De Meern. Een ontmoetingsplek voor mensen uit verschillende generaties en culturen, voor alle groepen uit de wijk. "Je moet de buurt kennen om mensen te bereiken", zegt sociaal beheerder Adil Chebli. Het buurthuis brengt bewoners bij elkaar, haalt ze uit hun isolement. "Wat zich binnen heeft ontwikkeld, werkt buiten door. Mensen zeggen gedag op straat."

Levendige ontmoetingsplekken
Carin Giesen bezoekt levendige ontmoetingsplekken in Nederland. Giesen is auteur van ‘Sonnevanck, thuis in een openbaar lokaal’ en als onderzoekster gespecialiseerd in sociale kwaliteit van openbare ruimtes. Met deze reportageserie willen Coalitie Erbij en Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg mensen en organisaties inspireren om samen te werken aan méér levendige ontmoetingsplekken in het land.

Buurthuis De Pijler

De Pijler ligt in de Utrechtse nieuwbouwwijk Veldhuizen, een cultureel diverse wijk in stadsdeel Vleuten-De Meern. Wekelijks komen er naar schatting 700 tot 800 bezoekers in De Pijler voor een van de vele activiteiten of een gesprekje aan de bar. Aan het buurthuis grenst Veldhof, een modern appartementencomplex voor senioren met uiteenlopende zorgbehoeften, en een woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking. Zorgorganisaties De Rijnhoven en Abrona bieden hier zorg aan. De Pijler is onderdeel van Stichting Welzaam. De gemeente Utrecht huurt De Pijler van woningcorporatie Portaal en stelt het kosteloos aan Welzaam ter beschikking. Ook subsidieert de gemeente het sociaal team van De Pijler.

De opdracht

De opdracht voor sociaal beheerder Adil Chebli (40) was duidelijk: zorg voor activiteiten en maak het buurthuis aantrekkelijk voor alle groepen in de cultureel diverse wijk. Want de eerste jaren na de opening in 2003 wilde De Pijler maar niet op gang komen. Er werd weinig georganiseerd, ruimtes stonden leeg en binnen zat alleen een blanke populatie. De ene na de andere beheerder vertrok weer. Zeven jaar na zijn komst is De Pijler een levendige ontmoetingsplek voor álle groepen in de wijk.

Lees het volledige artikel 'Succes buurthuis door kennis van de wijk' (pdf, 415 kb)

25-02-2014

Stel een vraag


Yvonne Witter
Adviseur KenniscentrumPenny Senior
Adviseur Kenniscentrum

D E F