S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Doelgroepen

Eenzaamheid

In een sterk individualistische maatschappij is eenzaamheid een reële valkuil. Eén op de drie Nederlanders is eenzaam volgens onderzoek van TNS/NIPO. De gevolgen van eenzaamheid kunnen groot zijn. Woningcorporaties en zorgorganisaties spelen een rol bij het voorkomen of verminderen van eenzaamheid. Huismeesters van woningcorporaties kunnen signalen van eenzaamheid signaleren en doorgeven. Corporaties en zorgorganisaties kunnen ontmoetingsruimten faciliteren en contactbevorderend bouwen.

Daarnaast worden er in veel gemeenten activiteiten georganiseerd zoals de Boodschappen Plus Bus of zijn er cursussen om vriendschappen te maken en ontmoetingsmiddagen. Er zijn wijkrestaurants waar woningcorporaties en zorgorganisaties meestal bij betrokken zijn. Ook qua woonvormen is er steeds meer mogelijk om eenzaamheid te voorkomen, zoals de Thuishuizen, een woonconcept voor ouderen die dreigen te vereenzamen.

Artikelenreeks 'Levendige ontmoetingsplekken'

  • In Den Bosch wist vrijwilligster Jenny Lobregt met de nodige creativiteit het ingedutte ouderentrefpunt ’t Meijerke om te vormen tot een ware ‘Huiskamer van de Buurt’. De uitgave ‘Levendige ontmoetingsplekken’van Carin Giesen bundelt acht reportages over deze en andere aansprekende ontmoetingsplekken. Stuk voor stuk plekken waar mensen in gesprek raken, waar ook mensen die zich eenzaam voelen of een klein netwerk hebben zich op hun gemak voelen.

Nieuws

SCP: Robots en slim organiseren oplossingen voor de toekomst

27 DEC 2016 - Van alle domotica-uitvindingen van de afgelopen jaren blijkt maar een klein percentage echt effectief. Toch moet technologie een belangrijke factor worden in het langer..

Langer thuis: hoe blijven ouderen actief meedoen?

08 NOV 2016 - Vanuit de Langer Thuis-gedachte is de ondersteuning aan ouderen vooral gericht op het bevorderen van zelfredzaamheid. Volgens Anja Machielse, bijzonder hoogleraar..

Prijsvraag: lokale aanpak van eenzaamheid

21 JUN 2016 - De Nationale Eenzaamheid Prijs van Coalitie Erbij staat dit jaar in het teken van de lokale aanpak van eenzaamheid. Heeft u een lokale activiteit ontwikkeld waarmee..

Eenzaamheid onder oudere migranten onderzocht

21 JUN 2016 - Het hoge percentage eenzaamheid onder oudere migranten, met name onder ouderen van Turkse of Marokkaanse herkomst, heeft vooral te maken met lage sociaaleconomische status..

Blog - Steden steeds seniorvriendelijker?

27 JAN 2016 - Steden vergrijzen, de diversiteit binnen de stad blijkt groot. Sommige wijken vergrijzen enorm, anderen blijven relatief jong door studenten. Hoe bereiden steden zich voor..

21-12-2015 12:18

Stel een vraag


Yvonne Witter
Adviseur KenniscentrumPenny Senior
Adviseur Kenniscentrum

D E F