S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

'Huiskamers van de Buurt' voor en door wijkbewoners

Coalitie Erbij en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg brengen in een reportageserie levendige ontmoetingsplekken in Nederland in beeld. Plekken waar mensen in gesprek raken. Waar ook mensen met een klein netwerk of mensen die zich eenzaam of geïsoleerd voelen, op hun gemak zijn. In de vijfde aflevering bezoekt Carin Giesen zorgorganisatie de Posten in Enschede, waar drie 'Huiskamers van de Buurt' werden gecreëerd als laagdrempelige ontmoetingsplek voor en door (oudere) wijkbewoners.

Huiskamer van de Buurt, Enschede

Levendige ontmoetingsplekken
Carin Giesen bezoekt levendige ontmoetingsplekken in Nederland. Giesen is auteur van ‘Sonnevanck, thuis in een openbaar lokaal’ en als onderzoekster gespecialiseerd in sociale kwaliteit van openbare ruimtes. Met deze reportageserie willen Coalitie Erbij en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg mensen en organisaties inspireren om samen méér levendige ontmoetingsplekken te creëren.

Ontmoetingsplek voor en door wijkbewoners

Door de bezuinigingen in de zorg komt een groep mensen niet meer in aanmerking voor de dagopvang, merkte zorgorganisatie de Posten in Enschede. Sociaal isolement, vooral onder ouderen, dreigde. Mede hierdoor, en vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid, begon ze de op vrijwilligers draaiende 'Huiskamer van de Buurt'. “We hebben gekeken hoe we andere ontmoetingsmogelijkheden kunnen bieden.” Een laagdrempelige ontmoetingsplek voor en door wijkbewoners, dát moesten de 'Huiskamers van de Buurt' worden. Met de nadruk op ouderen. 

Het initiatief kwam van de thuiszorgpoot van zorgorganisatie de Posten en past in haar streven naar verbinding met de wijk. “Wij doen allerlei projecten samen met de gemeente, scholen en de welzijnswereld, gericht op de aanpak van sociaal isolement van ouderen”, vertelt Ineke Olthof, hoofd thuiszorg van de Posten. Drie 'Huiskamers van de Buurt' zijn het resultaat. Eén in de zorgorganisatie zelf, één in een activiteitencentrum in Enschede-West (Boekelo), en één in het dicht bij de zorgorganisatie gelegen nieuwe wijkgezondheidscentrum, waarmee de Posten een breder publiek wil trekken. En daar ging Giesen op bezoek.

Lees het volledige artikel (pdf, 798 kb)

01-07-2014

Stel een vraag


Yvonne Witter
Adviseur KenniscentrumPenny Senior
Adviseur Kenniscentrum

D E F