S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Seniorenflat wordt ontmoetingsplek voor de buurt

Coalitie Erbij en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg brengen in een nieuwe reportageserie levendige ontmoetingsplekken in Nederland in beeld. Plekken waar mensen in gesprek raken. Waar ook mensen met een klein netwerk of mensen die zich eenzaam of geïsoleerd voelen, op hun gemak zijn. In de eerste aflevering bezoekt Carin Giesen ontmoetingsruimte De Spil van seniorenflat Sterrebos in Oss, waar woningcorporatie BrabantWonen en zorgorganisatie BrabantZorg nauw samenwerken.

Jeu de boules bij ontmoetingsruimte De Spil van seniorenflat Sterrebos in Oss

Levendige ontmoetingsplekken
Carin Giesen bezoekt levendige ontmoetingsplekken in Nederland. Giesen is auteur van ‘Sonnevanck, thuis in een openbaar lokaal’ en als onderzoekster gespecialiseerd in sociale kwaliteit van openbare ruimtes. Met deze reportageserie willen Coalitie Erbij en Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg mensen en organisaties inspireren om samen te werken aan méér levendige ontmoetingsplekken in het land.

Ontmoetingcentrum De Spil

Sterrebos werd indertijd gebouwd als serviceflat voor uitsluitend vitale ouderen. Tegenwoordig is de bewonerssamenstelling veel diverser: er zijn sociale huurwoningen, er wonen ouderen met een zorgindicatie en een kleine groep bewoners met een ggz-achtergrond. Vanaf 2007 is gestart met het openstellen van het ontmoetingscentrum De Spil voor kwetsbare senioren in de wijk die moeilijk de deur uit komen.

Naar de buurt toe moest het imago worden afgebroken van Sterrebos als een bejaardenhuis waar je als wijkbewoner niets te zoeken hebt. "Het heeft wel drie jaar geduurd voordat het ging lopen”, zegt Sonja Haven, coördinator vrijwilligers & activiteiten van De Spil. Het bereiken van kwetsbare ouderen uit de wijk viel bovendien niet mee. "We besloten daarom dat álle senioren welkom zijn. Dat werkte: actieve senioren tronen buurtbewoners die alleen zitten mee naar De Spil."

Lees het volledige artikel (pdf, 415 kb)

19-12-2013

Stel een vraag


Yvonne Witter
Adviseur KenniscentrumPenny Senior
Adviseur Kenniscentrum

D E F