S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Woongemeenschappen: goed voor gezondheid ouderen

Ouderen die in een woongemeenschap wonen, hebben minder behoefte aan zorg. Bovendien voelen zij zich minder eenzaam dan ouderen die alleen wonen. Dat blijkt uit de portretten in het boek ‘Verhalen van veerkracht. Oudere migranten aan het woord over gemeenschappelijk wonen, gezelligheid en gezondheid.’ Volgens auteurs Kees Penninx, bureau ActivAge en Yvonne Witter, Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, zijn woongemeenschappen ‘cadeautjes voor de samenleving’. Zij hopen dat gemeenten, corporaties en zorgorganisaties initiatieven op het gebied van samen wonen positief ontvangen, ondersteunen en stimuleren.

Boekpresentatie Verhalen van Veerkracht. Foto: Claudia Kamergorodski

Welzijn voorkomt zorg

Door samen te wonen kunnen ouderen (toekomstige) zorgbehoeften uitstellen. Welzijn voorkomt zorg. Ook versterkt het samenwonen de neiging om naar buiten te treden. Bovendien kan de woongemeenschap veel opleveren voor de wijk: zij kan de sociale samenhang in de wijk versterken. Dat kwam naar voren tijdens de interviews van de auteurs met de oudere migranten uit een Surinaamse, Nederlands-Indische, Turkse en Chinese woongemeenschap en met professionals.

Vrijwilligerswerk

Zo verrichten Surinaamse ouderen van woongemeenschap Wi makandra vrijwilligerswerk in het tegenoverliggende dienstencentrum de Hudsonhof. Hetzelfde geldt voor de bewoners van de Indische woongemeenschap PIN in Den Haag. Zij bezoeken zorgorganisatie De Waterhof die tegenover hun wooncomplex ligt, doen mee aan activiteiten die daar plaatsvinden en steken er ook zelf actief de handen uit de mouwen.

Minder eenzaamheid

De geïnterviewde ouderen geven aan dat zij ervan overtuigd zijn dat wonen in een woongemeenschap eenzaamheid kan voorkomen of verminderen. “Het contact dat je met elkaar hebt is intensiever dan in een gewone flat”, aldus een van de respondenten. Een andere bewoner vertelt: “Nu ik hier woon heb ik geen tijd meer om te piekeren of eenzaam te zijn.”

Koudwatervrees

Juist nu de verzorgingshuizen verdwijnen en de behoefte aan beschermde woonvormen groeit, kunnen woongemeenschappen een antwoord bieden voor sommige mensen. In de praktijk is er echter nog wat koudwatervrees voor woongemeenschappen. Er is geen eenduidige definitie van en de diversiteit is enorm. Maar bij alle woongemeenschappen is duidelijk: deze woonvorm versterkt de veerkracht van zijn bewoners. En samen zorgen de bewoners voor een veerkrachtige gemeenschap.

Boekgegevens

Het boek is op donderdag 3 oktober 2013 gepresenteerd tijdens de Week tegen Eenzaamheid op het minisymposium 'Gezellig maakt gezond: Gemeenschappelijk Wonen Oudere Migranten' in de Mozes en Aäronkerk te Amsterdam. Het boek kwam tot stand door een samenwerkingsverband van Stichting het R.C. Maagdenhuis, Coalitie Erbij, ActivAge en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg. De vormgeving is van Yon Prüst en fotografie van Claudia Kamergorodski.

U kunt het boek bestellen via het bestelformulier op de site van Woonsaem. Het boek kost 16,50 euro.

03-10-2013 17:03

Meer informatie

Stel een vraag


Yvonne Witter
Adviseur KenniscentrumPenny Senior
Adviseur Kenniscentrum

D E F