S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Zorgboerderij als inspiratiebron voor dementiezorg

Zorgboerderijen kunnen een positieve invloed hebben op mensen met dementie. Er zijn aanwijzingen dat ze ervoor zorgen dat mensen meer bewegen, meer sociale contacten hebben, vaker buiten zijn, een gevarieerd dagprogramma hebben en goed eten en drinken. De elementen die daaraan bijdragen zoals het helpen verzorgen van dieren, zelfstandig naar buiten gaan, gezamenlijk koken of helpen tuinieren, kunnen ook worden toegepast in andere zorgomgevingen voor mensen met dementie. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM en Maastricht University.

Project Tuin aan Tafel. Beeld: Sofie van Greevenbroek

Wat kan de reguliere zorg leren van de zorgboerderij?

De onderzoekers interviewden managers en professionals van zorgboerderijen en reguliere zorginstellingen over de verbetering van de dementiezorg in Nederland. Gekeken is of specifieke kenmerken van zorgboerderijen ook kunnen worden toegepast in verpleeghuizen of bij dagbesteding in de wijk. Dan kan het gaan om het aanbieden van betekenisvolle activiteiten, mogelijkheden om naar buiten te gaan, de aanwezigheid en het verzorgen van dieren, het creëren van een huiselijke sfeer en de benaderingswijze van mensen met dementie.

Geen zorgomgeving maar het alledaagse leven

Uit het onderzoek blijkt dat verschillende kenmerken van de zorgboerderij al worden toegepast in reguliere zorginstellingen. Alleen verschilt de mate waarin en de manier waarop. Zo zijn op zorgboerderijen activiteiten veelal niet speciaal georganiseerd; het zijn vaak dagelijkse klussen die gewoon gedaan moeten worden, zoals het verzorgen van de dieren of tuinieren. Ook kunnen mensen met dementie op de zorgboerderij doorgaans gemakkelijk naar buiten. In reguliere zorginstellingen worden activiteiten (spelletjes doen, naar een film kijken) vaak op specifieke momenten georganiseerd. Ook kunnen mensen met dementie wat minder gemakkelijk naar buiten. Dat kan te maken hebben met de omgeving waarin de zorginstelling gevestigd is, maar soms ook met het feit dat zorgprofessionals mensen met dementie graag in het oog willen houden.

Creatieve professionals en zorgmanagers met visie nodig

De onderzoekers van het RIVM en Maastricht University geven aan dat de organisatorische context van belang is wanneer traditionele zorginstellingen kenmerken van zorgboerderijen willen overnemen. Een stimulerende (buiten)omgeving kan goed zijn voor mensen met dementie, maar daarvoor zijn wel creatieve en flexibele zorgprofessionals nodig die de omgeving weten te benutten en activiteiten weten te verzinnen. Daarnaast zijn zorgmanagers nodig die dat steunen en ook een duidelijke visie hebben op wat goede dementiezorg is.

Het onderzoek is gefinancierd door Alzheimer Nederland en PGGM.

Voor meer informatie over het onderzoek:

  • Nieuwsbericht RIVM
  • Factsheet RIVM over onderzoeksresultaten
  • Meer informatie over onderzoek naar zorgboerderijen voor mensen met dementie
26-07-2017 16:40

Meer informatie

Stel een vraag


Yvonne Witter
Adviseur KenniscentrumPenny Senior
Adviseur Kenniscentrum

D E F