S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Een kip tegen eenzaamheid

Een kip in het verpleeghuis kan helpen om eenzaamheid te voorkomen. Dankzij de dagelijkse gezamenlijke zorg voor dieren bouwen bewoners positieve relaties op. Dat is een van de conclusies uit het rapport ‘Voorkomen of verminderen van eenzaamheid in de langdurige zorg’ van Coalitie Erbij. In het rapport komen dertien buitenlandse projecten aan bod waarbij een positief effect werd aangetoond. Met de publicatie wil Coalitie Erbij Nederlandse zorgorganisaties inspireren om actief te werken aan het tegengaan van eenzaamheid bij cliënten en bewoners.

Een greep uit de projecten:

Kippen (Hen Power)

Verpleeghuizen met vooral demente mensen kunnen kiezen een ‘hen powered home’ te worden. Het doel is bewoners positieve relaties met elkaar op te laten bouwen door de gezamenlijke dagelijkse zorg voor kippen. Gerapporteerd werd verbeterde gezondheid en vermindering van depressie en eenzaamheid.

Computer en internetcursus tegen eenzaamheid

Soortgelijke cursussen bestaan al in Nederland, maar niet gericht op het verminderen van eenzaamheid. In het rapport wordt de efficiëntie bewezen.
De cursus vond plaats in dagcentra en verpleeghuizen. Deelnemers waren cognitief gezond en voelden zich na 15 weken minder eenzaam, minder depressief en waren meer in controle.

Vrijwilligers als integraal onderdeel van zorgteams

In deze pilot namen vrijwilligers plaats in het zorgteam van een verpleeghuis. De vrijwilligers ondersteunden bewoners in moeilijke periodes, werkten samen met het zorgteam en familie van bewoners, boden een luisterend oor en hielpen bewoners om wensen en benodigdheden kenbaar te maken. Dit hielp bewoners om sociaal isolement te doorbreken en vriendschappen te ontwikkelen.

Voor toepassingen in de Nederlandse context, zo geven onderzoeker Susan Hommerson en professor Theo van Tilburg van de Vrije Universiteit Amsterdam aan, is verder onderzoek nodig.

03-12-2015 11:50

Meer informatie

D E F