S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Studie Het huishoudboekje van de senior

Besteedruimte voor het All-inclusive pension

Is het All-inclusive pension betaalbaar voor de senior met een laag inkomen? BOB Advies maakt in een rapport het huishoudboekje van de AOW-er inzichtelijk. In 'Het huishoudboekje van de senior' is het inkomsten- en uitgavenpatroon stapsgewijs uiteengezet en gekoppeld aan de huurprijs voor een appartement.

Voorblad Exploitatie van de diensten in de All-inclusive. Foto: Platform31

Door de hervormingen van het zorgstelsel ontstaat grote leegstand in de verzorgingshuizen. Eén strategie voor het leegstaande vastgoed is het omkatten van de verzorgingshuisplaatsen naar appartementen met een nieuwe vorm van wonen met diensten – het zogenaamde All-inclusive pension. Dit woonconcept biedt senioren met een beginnende lichte zorgvraag de kans om langer zelfstandig te blijven wonen in een veilige beschutte omgeving.

Haalbaarheid businessmodel

Het experiment All-inclusive pension verkent vanuit twaalf koplopers de haalbaarheid van het businessmodel. Een van de cruciale vragen luidt: Is het All-inclusive pension betaalbaar voor de senior met een laag inkomen? BOB Advies maakt in dit rapport het huishoudboekje van de AOW-er inzichtelijk. Het inkomsten en uitgavenpatroon is stapsgewijs uiteengezet en gekoppeld aan de huurprijs voor een appartement op basis van het woningwaarderingsstelsel (WWS), de regels van de huurtoeslag en de ruimte daarbinnen voor verhuurders om deze regels voor de senior zo optimaal mogelijk in te zetten. Na aftrek van alle uitgaven - inclusief de huur en € 150,- per maand aan zak- en kleedgeld – is de hoogte van het vrij te besteden bedrag aan All-inclusive-diensten tussen de € 536,- tot € 636,- per maand.

Kleine zorgstudio’s, beste keus

De drie meest voorkomende typen appartementen in bestaande verzorgingshuizen zijn doorgerekend. Het oppervlakte varieert tussen de 24 tot 46 m2. Vanuit het perspectief van betaalbaarheid, bieden kleine zorgstudio’s de beste keus. Het geeft de hoogste mate van besteedvrijheid om diensten in te kopen.

Opvallend is dat het woonoppervlakte in de woonwaardering hiermee een ander vertrekpunt krijgt. De koplopers laten zien dat de senior op leeftijd andere keuzes gaat maken. Kleine zorgstudio’s in een All-inclusive pension voldoen aan de vraag om veiligheid in de woonomgeving. Daarnaast bieden ze ruimte aan ontmoeting en voorzien in betaalbare diensten. Een kleine, maar wel betaalbare zorgstudio voldoet dus aan de vraag in de latere levensfase van de senior.

Het rapport geeft de voorzet voor prijsvorming voor de diensten, nu de financiering hiervan door de hervormingen in de zorg is afgeschaft. Het is de opgave om het All-inclusive product betaalbaar te houden en dat vraagt om andere keuzes voor de huisvesting en de organisatie van de diensten.

Download het rapport 'Het huishoudboekje van de senior' (pdf, 657 kb).

Kennis- en experimentenprogramma 'Langer thuis'

Het experiment All inclusive pension is onderdeel van het kennis- en experimentenprogramma Langer thuis. In het experiment All-inclusive pension zoeken Platform31, KCWZ en Actiz van april 2014 tot februari 2015 met 12 koplopers naar nieuwe verdienmodellen voor een betaalbare All-inclusive pensionvoorziening voor de lagere inkomens in zorgvastgoed. Het verzorgd wonen concept biedt woonruimte, veiligheid, ontmoeting en dienstverlening.

Het experiment ondersteunt de koplopers in de (door)ontwikkeling van hun verzorgd wonen product met onderzoek, kennis- en ontwikkelbijeenkomsten, discussies en onderlinge uitwisseling. De kennisvragen gaan over het marktpotentieel, het huishoudboekje van de senior, de exploitatie van de diensten en een verdienmodel voor de plint. Lees meer over het experiment All-inclusive Pension.

28-10-2014

Meer informatie

D E F
gosznac-diplomy.com www.gosznac-diplomy.com https://gosznac-diplomy.com/diplom-sredne-spetcialnoe-obrazovanie http://https://gosznac-diplomy.com/kupit-diplom-v-moskve gosznac-diplomy.com www.gosznac-diplomy.com https://gosznac-diplomy.com/svidetelstvo-o-rozhdenii www.gosznac-diplomy.com https://gosznac-diplomy.com/kupit-diplom-sssr https://gosznac-diplomy.com/diplom-stroitelya
купить свидетельство о браке
можно ли купить диплом куплю диплом купить аттестат за 9 классов купить диплом нового образца купить диплом о среднем специальном купить диплом специалиста купить свидетельство о браке купить диплом колледжа купить диплом врача купить диплом техникума купить диплом бакалавра где купить диплом купить диплом ссср купить диплом о среднем образовании купить аттестат за 9 класс купить аттестат за 11 класс купить диплом купить аттестат
где купить диплом
https://originality-diplomas.com/
купить дипломы о высшем
https://rudiplomis24.com/
купить диплом автомеханика
http://https://lands-diplom.com/
купить аттестат за 9 класс
gosznac-diplom.com www.aurus-diplom.com
купить диплом колледжа
https://originality-diplomans.com/
купить свидетельство о рождении
rudiplomis24.com
купить диплом
www.lands-diplom.com
купить диплом нового образца
http://https://gosznac-diplom.com/ diploman-doci.com
купить диплом нового образца
http://https://originality-diplomans.com/
купить диплом института
https://rudiplomista24.com/
купить диплом бакалавра
http://https://lands-diplom.com/
купить диплом автомеханика
https://gosznac-diplom24.com/ http://https://diploman-doci.com/
купить свидетельство о рождении
http://https://originality-diplomas.com/
купить свидетельство о браке
http://https://rudiplomis24.com/
купить диплом колледжа
http://https://diploma-asx.com/
купить аттестат
gosznac-diplom24.com www.aurus-diplom.com
купить диплом о среднем специальном
http://diplomsagroups.com/kupit-diplom-v-gorode/bryansk.html https://lands-diploma.com/ originality-diploman24.com Купить диплом о среднем образовании https://originality-diploma24.com/диплом-бакалавра Купить диплом в Спб http://https://russiany-diplomas.com chelyabinsk.arena-diplomi24.com https://chelyabinsk.arena-diplomi24.com/ www.diplomsagroups.com http://https://ufa.arena-diplomi24.com/ voronezh.arena-diplomi24.com