S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Donner: Zweeds model seniorenhuisvesting geen oplossing

Minister Donner van BZK concludeert dat toepassing van het Zweedse model voor ouderenhuisvesting geen oplossing is voor de staatssteunregeling voor Nederlandse woningcorporaties. Donner schrijft dit aan de Tweede Kamer op grond van eigen onderzoek. De Kamerleden riepen de minister eerder op een voorbeeld te nemen aan de Zweedse aanpak.

Staatssteun voor bouw en renovatie

De Europese Commissie gaf Zweden toestemming staatssteun te verlenen voor het bouwen en renoveren van speciale appartementen voor ouderen. Het betreft een maximale bijdrage in de stichtingskosten van tien procent. De bijdrage is bovendien gebonden aan een maximum vloeroppervlakte van 35 m2 (eenpersoons) en 50 m2 (tweepersoons) en bijbehorende gemeenschappelijk ruimtes. In Nederland worden volgens Donner binnen de regels van de staatssteun -met een maximale huur van 652,52 euro- voor ouderen ruimere woningen gerealiseerd.

Zweden heeft, net als Nederland, te maken heeft met een toenemende vraag naar ouderenwoningen en een markt die niet aan die vraag kan voldoen. Door de nieuwe regels voor staatssteun is het voor corporaties lastig om voldoende ouderenhuisvesting te realiseren.

11-04-2011

Meer informatie

Stel een vraag


Rogier Goes
Adviseur KenniscentrumPenny Senior
Adviseur Kenniscentrum

D E F