S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Regelgeving

Scheiden wonen zorg

De meestvoorkomende vragen over scheiden van wonen en zorg zijn door ons gebundeld. Ze zijn gesteld door medewerkers van gemeenten, welzijnsorganisaties, corporaties, zorgorganisaties en cliënten. Deze vragen zijn beantwoord op basis van overheidsuitingen en onze interpretaties hiervan.

Scheiden Wonen Zorg in de praktijk

  • In zeven artikelen belichtten Linda Sanders en Henk Nouws (De Vijfde Dimensie) in 2014 verschillende praktijkaspecten van scheiden van wonen en zorg. In de artikelenreeks 'Scheiden Wonen Zorg in de Praktijk' komen zorgondernemers en corporaties aan het woord die aan de slag zijn gegaan met het scheiden van wonen en zorg.

Het gezicht van extramuralisering

  • De overheid zet flink de vaart achter een al eerder ingezette trend, het zogeheten extramuraliseren: ouderen langer zelfstandig laten wonen en niet zo snel als vroeger naar een verzorgings- of verpleeghuis laten verhuizen. Sinds dit jaar komen mensen met een lichte zorgvraag niet meer in aanmerking voor een verblijf in een zorginstelling. De komende jaren zullen ook mensen met een zwaardere zorgvraag thuis moeten blijven wonen. 

    Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg is op zoek gegaan naar de uitwerking van dit beleid in de praktijk. Hoe kijken zorgaanbieders, woningcorporaties, wetenschappers en gemeenten aan tegen deze maatregelen en wie zijn eigenlijk de hulpbehoevende mensen die dit raakt? Journaliste Antoinette Reerink reisde het land door en sprak zowel met ouderen als met bestuurders en medewerkers in de sectoren wonen en zorg. Volg haar in de artikelenserie Het gezicht van extramuralisering.

Verzorgingshuis nieuwe stijl

  • In het experiment ‘All-inclusive’ werden de mogelijkheden bekeken om het verzorgingshuis te herbestemmen tot een betaalbare All-inclusive woonzorgvoorziening voor de lagere inkomens. Twaalf geselecteerde koplopers bieden in hun verzorgingshuis een nieuw verzorgd wonen concept aan. Lees hier de verschenen publicaties vanuit het experiment.

Vragen?

  • Voor specifieke of urgente vragen over het scheiden van wonen en zorg kunt u contact opnemen met adviseur Rogier Goes van het Kenniscentrum via 06-10975826 of .
09-11-2015 13:26

Stel een vraag


Penny Senior
Adviseur KenniscentrumRogier Goes
Adviseur Kenniscentrum

D E F