S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Bewegen in de langdurige zorg is gezond voor lichaam én geest

Mensen die afhankelijk zijn van langdurige zorg bewegen te weinig. En dat terwijl bewegen op fysiek en mentaal vlak zoveel gezondheidswinst oplevert. Tijdens het 'Landelijk Congres Bewegen in de Langdurige Zorg' op maandag 4 november is er speciale aandacht voor bewegen in de dagelijkse zorg, zowel thuis als intramuraal, in de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg. Het congres, mede georganiseerd door het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, biedt functionele, recreatieve en therapeutische beweegoplossingen, een koppeling tussen wetenschap en praktijk en inspirerende good practices.

Praktijkvoorbeeld

Niet genoeg bewegen verzwakt lichaam, geest en zelfredzaamheid. Ouderen en gehandicapten worden daardoor sneller afhankelijk van intensieve hulp. Daar wilde Humanitas Woonzorgplus in Den Haag iets aan doen. De woonzorginstelling biedt sinds kort een Wii-computerspel voor bejaarden aan. Via fitnessapparaten met grote beeldschermen op de muur kunnen zij oefeningen doen. De spellen zijn afgestemd op de behoefte van de ouderen, die erg enthousiast zijn. Ze kunnen onder meer aan de slag met geheugenspellen, spellen voor in een rolstoel en balansspellen. Maar er zijn meer inspirerende voorbeelden. Yvonne Witter schreef er een blog over.

Gevarieerd congresprogramma

Tijdens het 'Landelijk Congres Bewegen in de Langdurige Zorg' worden vernieuwende ontwikkelingen uit de dagelijkse praktijk gecombineerd met de laatste inzichten uit wetenschappelijk onderzoek. Alle beweegvormen komen aan bod: functioneel bewegen, therapeutisch bewegen en recreatief bewegen. Ook is er aandacht voor de benodigde veranderingsprocessen om bewegen meer integraal onderdeel van de dagelijkse zorg te maken. Het ochtend- en middagprogramma wordt geopend door toonaangevende plenaire sprekers, vanuit de wetenschap, de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en NISB. Daarnaast kunt u kiezen uit 30 inspirerende deelsessies, verdeeld over drie rondes. En er is een informatiemarkt.

Organisatie

Het 'Landelijk Congres Bewegen in de Langdurige Zorg' is georganiseerd door StudieArena en zorginnovatiebureau DAZ in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam, het Nederlands Instituut Sport en Bewegen (NISB) en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg. Kenniscentrum adviseur Yvonne Witter verzorgt samen met Meriel Hendriks van Sportbedrijf Deventer de deelsessie Bewegen in de openbare (groene) ruimte.

25-07-2013

Gerelateerd

    D E F