S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Forever Young: filmfestival en debat over generaties

Het filmfestival Forever Young start op donderdag 28 februari met twee filmpremières en een slotmanifestatie van het Europese Jaar voor Actief ouder worden en Solidariteit tussen de Generaties. Het festival vindt plaats in het nieuwe filmmuseum EYE in Amsterdam en is de aftrap van een vierluik van filmfestivals onder de titel Forever Young. De reeks wordt georganiseerd door ActiZ (vanuit 'Het nieuwe ouder worden'), Stichting Art-Age, EYE Film Museum en het informele Nederlandse netwerk voor Actief Ouder Worden EU 2012.

Debat over generaties

Het programma start met de mooie en dramatische film A late Quartet waarin de 'ouderdomsziekte' Parkinson een rol speelt. De film is aanleiding voor een intergenerationeel debat over de toekomst van de zorg. Wat kunnen we doen om kwaliteit van zorg op langere termijn te optimaliseren zonder jongere generaties over te belasten? Actief Ouder Worden is dan een van de relevante thema's maar ook culturele participatie, ICT-toepassingen en langer werken. Het debat wordt gevoerd met Aad Koster (directeur ActiZ), Guus Bannenberg (voorzitter Zorg in Eigen Hand) en vertegenwoordigers van jongere generaties van G500 en FNV (Dennis Wiersma). Oud-staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS zal het debat openen.

Terugblik EU jaar

Na dit debat opent Laszlo Andor, EU-Commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie het retrospectieve middagprogramma waarin we terugkijken op een actief jaar, maar vooral ook vooruitkijken. Het EU jaar is dan officieel afgelopen, de thematiek gaat natuurlijk door. De dag eindigt met de première van de ontroerende en meeslepend documentaire NU OF NOOIT van documentairemaakster Ellen Blom (Gouden Kalf) over het maken van de gelijknamige muziektheatervoorstelling en laat de urgentie van een nieuwe dialoog tussen generaties zien.

28-01-2013

Meer informatie

  • www.art-age.nl, www.eyefilm.nl of . ActiZ-leden hebben gratis toegang, aanmelden via hetnieuweouderworden.nu
  • Persbericht Forever Young (pdf, 406 kb)
  • Blog Yvonne Witter 'Ouderen in de hoofdrol'
  • Webspecial Active Ageing
  • www.festivaldergeneraties.nl met een overzicht van Nederlandse activiteiten in het EU jaar
D E F