S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Woonomgeving

Groen & gezond

Een groene leefomgeving draagt bij aan de gezondheid en het welzijn van mensen. Ook in de ouderenzorg groeit het besef dat cliënten meer moeten bewegen en gestimuleerd moeten worden naar buiten te gaan.

Omdat nuttige voorbeelden nog maar weinig gedeeld worden door zorgorganisaties, op deze pagina een bundeling.

Fotocredit: LiveseySolar Practice Builders via VisualHunt

De omgeving van een zorglocatie zoals de tuin, kan positief bijdragen aan de kwaliteit van leven. Ouderen in een groene omgeving, zijn simpelweg gelukkiger, net als mensen met dementie wanneer zij toegang hebben tot een ‘vitale tuin’!

Meer artikelen over de invloed van een groene leefomgeving »

  • Het Groene Medicijn deelt voorbeelden op het snijvlak van natuur en gezondheid
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen voor zorgaanbieders
  • Bouwen met Groen en Glas, om ouderen actiever te houden (pdf)
  • Bewegen in de buitenlucht, project om van tuinen rondom zorgcentra een omgeving te maken waarin bewoners kunnen bewegen in de buitenlucht (pdf)

In de praktijk

Groen, Grijs & Gelukkig

Het project Grijs, Groen & Gelukkig wil de omgeving rondom zorglocaties vergroenen, zodat ouderen kunnen genieten van de positieve effecten van de natuur. IVN werkt samen met ActiZ en krijgt steun van de Nationale Postcode Loterij.

Buitengewone woonzorgboerderijen

Zorgboerderij De Reigershoeve in Heemskerk biedt buitengewone zorg. Op de boerderij wonen 27 mensen met dementie die intensieve zorg nodig hebben. De Hagert in Wijchen biedt een unieke combinatie van zorg en ecologie voor mensen met dementie.

Belevings- en moestuinen

De belevingstuin van woon-zorgcentrum Vijverhof in Harmelen stimuleert bewoners om actief te blijven door zintuigen te stimuleren. In Bosbeek in Heemstede werd een belevingstuin ontworpen door Anke Wijnja van Bureau Fonkel. 

Tuin in beeld

Dementietuin St. Jozef

In Wijchen is twee jaar geleden een bijzonder project gestart onder de naam ‘Natuurlijk Samen!’. De tuin van woonzorgcentrum St. Jozef onderging een ware metamorfose. Van een tuin met een standaard grasveld waar weinig gebruik van werd gemaakt, werd het een belevingsgerichte tuin waar ontmoeting en activering centraal staan. Bekijk de tuin.

Alzheimertuin De Vloet

Sinds augustus 2012 is de leefomgeving van patiënten in woonzorgcentrum De Vloet in Oisterwijk uitgebreid. Bewoners met Alzheimer gaan er zelfstandig op onderzoek uit in de besloten tuin. Geurige bloemen en planten en duidelijke wandelpaden, bewoners kunnen er met plezier buiten zijn zonder in paniek te raken.

07-04-2016 10:10

Stel een vraag


Daniëlle Harkes
Manager Kenniscentrum

D E F