S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Woonservicezones zijn 'oud denken'

Volgens samenwerkingsadviseur Hetti Willemse zijn woonservicezones 'oud denken'. Het trekt voor de burger denkbeeldige grenzen en leidt zo tot segregatie van ouderen. Willemse concludeert in een opiniestuk op Zorgvisie.nl dat woonservicezones goed bedoeld maar niet doeltreffend zijn. Ze baseert zich op verschillende onderzoeken, van enkele door haar begeleide stagiaires, waaruit blijkt dat de zones niet resultaatgericht zijn, vaag gedefinieerd en financieel niet onderbouwd.

Er wordt geen differentiatie naar demografische samenstelling van de wijk gemaakt en overeenstemming tussen partijen over wanneer een zone gerealiseerd is, is ver te zoeken. Het wordt volgens Willemse daarom tijd dat in ruimtelijke ordeningsprocedures de sociale paragraaf dwingend wordt voorgeschreven. Alle wijken zouden moeten worden ingericht met oog voor sociale samenhang. Dit zou de ontwikkeling van een visie ten goede komen op de zorgeloze toekomst van de ouder wordende en zorgbehoeftige medemens.

Handreikingen

Voor het verbinden van de fysieke en de sociale pijler zijn al betere handreikingen beschikbaar. Willemse noemt daarbij expliciet de handreiking van het Kenniscentrum Kleinschalig wonen in de wijk. Deze is herdrukt op veler verzoek en opnieuw te bestellen via onderstaande link.

10-02-2011

Meer informatie

D E F