S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Artikelenreeks 'Meer dan wonen en zorg alleen'

Mensen die zorg of begeleiding nodig hebben, brengen hun dagen ook graag zinvol door. Ze willen zich zoveel mogelijk blijven ontwikkelen en ze willen erbij horen: bij de buurt, bij de maatschappij. Als ze een bijdrage kunnen leveren, komt dat hun gevoel van eigenwaarde en kwaliteit van leven ten goede. Steeds meer woonzorgprojecten zoeken daarom de combinatie met werken en leren op.

In opdracht van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg brengt journaliste Veronique Huijbregts een aantal van deze projecten in beeld in de artikelenserie 'Meer dan wonen en zorg alleen'.

Aflevering 1: Bloeien in Parc Spelderholt

Leren en wonen combineren, dat is het concept van Parc Spelderholt in Beekbergen. De studenten, jongeren tussen 18 en 25 jaar met een verstandelijke beperking, wonen verspreid over het park, op loopafstand van de Academie waar ze studeren. Ze kunnen er ook werkervaring opdoen in de horeca, de dienstverlening en de groenvoorziening of op de administratie. Verder lezen »

Aflevering 2: Nieuwe Nachtegaal zingt het hoogste lied

De gevel van De Nieuwe Nachtegaal in Rotterdam heeft de uitstraling van een verzorgingshuis uit de jaren zeventig. Maar dat is de buitenkant. Binnenin het gebouw wordt volop, gewerkt, gezorgd, geleerd en plezier gemaakt. Woningcorporatie Woonbron, de wijkvereniging en Bavo Europoort hebben van het leegstaande pand het kloppend hart van Oud-Charlois gemaakt. Die verandering ging niet zonder slag of stoot, vertelt sociaal coördinator Janet Neyhoft. Verder lezen »

Aflevering 3: Applaus voor 't Groene Sticht

In het Utrechtse Parkwijk ligt een bijzonder buurtje: ’t Groene Sticht. Op een ruim woonerf, met de boerderij als centraal punt, woont een bont gezelschap van (ex-)daklozen, studenten, senioren en gezinnen. De buurt, met veel groen en water, is een mengeling van jong en oud. Tussen de gebouwen vormt het plein een centrale ontmoetingsplaats. Mensen met een beperking werken in het restaurant, de meubelwerkplaats of de winkel van Emmaus. Verder lezen »

Aflevering 4: 'We zijn hier van het mogelijk maken'

In de Arnhemse wijk Malburgen liggen pal naast elkaar het Bruishuis en Akker71. Beide voormalige verzorgingshuizen zijn eigendom van woningcorporatie Volkshuisvesting. Ze zijn te typeren als 'ontmoetingsplekken+++' voor de wijk. Want het gebouw van Akker71 biedt naast woonruimte voor sociaal kwetsbare groepen onder meer werkplekken voor ondernemers, een leerwerkinstelling en een restaurant met ontmoetingsruimte. Alles draait er om gezondheid, wellness en ontmoeten. Verder lezen »

Aflevering 5: In BaLaDe liggen de kansen voor het oprapen

In 2010 opende BaLaDe de deuren: een modern, multifunctioneel werk-, leer-, zorg- en welzijnscentrum van woningcorporatie Casade. Het gebouw ligt op het kruispunt van de wijken Baardwijk (Ba), Laageinde (La) en De Hoef (De) in Waalwijk. Cliënten van RIBW Brabant en Prisma wonen er naast zelfstandig wonende ouderen. Je vindt er kinderopvang, een basisschool en een dependance van ROC Tilburg. 
Verder lezen »

Download hier de volledige publicatie als pdf-document

23-12-2015 11:50

Stel een vraag


Daniëlle Harkes
Manager KenniscentrumYvonne Witter
Adviseur Kenniscentrum

D E F