Applaus voor ’t Groene Sticht
Nieuwe aflevering in de artikelenreeks 'Meer dan wonen en zorg alleen'.
In het Utrechtse Parkwijk ligt een bijzonder buurtje: ’t Groene Sticht. Op een ruim woonerf, met de boerderij als centraal punt, woont een bont gezelschap van (ex-)daklozen, studenten, senioren en gezinnen. De buurt, met veel groen en water, is een mengeling van jong en oud. Tussen de gebouwen vormt het plein een centrale ontmoetingsplaats. Mensen met een beperking werken in het restaurant, de meubelwerkplaats of de winkel van Emmaus.
Meer dan wonen en zorg alleen
Mensen die zorg of begeleiding nodig hebben, brengen hun dagen ook graag zinvol door. Ze willen zich zoveel mogelijk blijven ontwikkelen en ze willen erbij horen: bij de buurt, bij de maatschappij. Als ze een bijdrage kunnen leveren, komt dat hun gevoel van eigenwaarde en kwaliteit van leven ten goede. Steeds meer woonzorgprojecten zoeken daarom de combinatie met werken en leren op. In opdracht van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg brengt journaliste Veronique Huijbregts een aantal van deze projecten in beeld in de artikelenreeks 'Meer dan wonen en zorg alleen'.
In ’t Groene Sticht zorgen woningcorporatie Portaal en stichting De Tussenvoorziening voor maatschappelijke opvang. Stichting Emmaus en zorgorganisatie Reinaerde zorgen voor een veilige en levendige woon- en werkomgeving, samen met buurtbewoners, verenigd in de Woonvereniging.
De buurt was er niet gekomen zonder Ab Harrewijn, vertelt Nico Ooms, sinds 1998 coördinator van de buurt. Harrewijn, dominee en kamerlid van GroenLinks, in 2002 plotseling overleden, was van het type ‘handen uit de mouwen’. Hij creëerde draagvlak om projecten voor dak- en thuislozen van de grond te tillen. Zo ook in Utrecht. Hier bleek behoefte aan onderdak voor mensen die betaald werk hadden en tegelijkertijd op straat leefden.
Boerderij
Plannen voor projecten voor dak- en thuislozen en andere sociaal zwakkeren stuiten in bestaande wijken vaak op verzet. Daarom stelde Harrewijn voor om nieuwe huisvesting voor de doelgroep te bouwen, samen met woonruimte voor ‘gewone’ huurders. In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn werd in het weidegebied een geschikt terrein van 1,5 ha gevonden, rondom een boerderij met woonhuis en mestsilo. Woningcorporatie Juliana (inmiddels Portaal) had er bouwplannen.
Harrewijn enthousiasmeerde de corporatiedirecteur voor zijn ideeën. Stichting Emmaus in Haarzuilen wilde graag een dependance in Leidsche Rijn openen, met winkel, opslagruimte en huisvesting van een woonwerkgemeenschap. Ook zorgorganisatie Plaverijn, het huidige Reinaerde, zag toekomst in een restaurant ter plaatse, als werkplaats voor mensen met een verstandelijke beperking. De voormalige mestsilo bleek een mooie plek voor een meubelmakerij. Een krachtige stimulans kwam van Projectbureau Leidsche Rijn, dat besloot het plan te steunen.
Lees hier het volledige artikel, geschreven door Veronique Huijbregts »