S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Woonvariaties

Introductie

Mantelzorgwoningen, moderne hofjes, Thuishuizen en kangoeroewoningen: er zijn er al veel alternatieven voor zelfstandig thuis wonen en het wonen in een zorginstelling. Door het beleid van langer thuis wonen krijgen deze woonvormen een impuls en neemt de behoefte aan een andere invulling van wonen en zorg toe.

Foto: Chris Pennarts

Wilt u een overzicht van woonzorgconcepten tussen thuis en tehuis? We zetten alle concepten voor u op een rij.

Bent u op zoek naar nieuwe plannen en recente projecten? In samenhang met het congres Expeditie Begonia brengen we veel mooie voorbeelden in beeld. Ook besteden we aandacht aan buitenlandse voorbeelden van woonconcepten; u kunt erover lezen maar ook mee op studiereis.

Uitgelicht

Goed gezien! Wonen met zorg: 13 woningcorporaties over de praktijk

Mensen die zorg nodig hebben goed en comfortabel laten wonen; daar zorgen woningcorporaties samen met andere partijen voor. Corporaties vertellen in Goed gezien! vanuit hun dagelijkse praktijk hoe zij dit doen.

Mantelzorgwoningen: steeds meer mogelijk maar niet eenvoudig

Wat zijn de ervaringen met mantelzorgwoningen, ook wel bekend als mantelzorgunits? Een inventarisatie van ervaringen van gebruikers en aanbieders.

Generaties huizen samen: veelbelovende woonprojecten voor jong en oud

De maatschappelijke belangstelling voor intergenerationeel wonen neemt toe. In de digitale publicatie 'Generaties huizen samen' worden inspirerende woonvariaties en hun intergenerationele bewoners belicht.

Artikelenreeks: Meer dan wonen en zorg alleen

Mensen die zorg of begeleiding nodig hebben, brengen hun dagen ook graag zinvol door. Ze willen zich zoveel mogelijk blijven ontwikkelen en ze willen erbij horen: bij de buurt, bij de maatschappij. Steeds meer woonzorgprojecten zoeken daarom de combinatie met werken en leren op. 

Gemeenschappelijk wonen over de grens

In het buitenland zijn volop voorbeelden te vinden van nieuwe woonvormen. In deze special worden gemeenschappelijke woonprojecten in Zweden, Duitsland en Amerika belicht. Ter inspiratie en aanvulling van de Nederlandse praktijk.

Opplussen Nieuwe Stijl

Gemeenten, zorgorganisaties, corporaties en ondernemers kunnen langer thuis wonende ouderen ondersteunen met aanpassingen aan de woning, zonder dat dit kostbaar hoeft te zijn. In deze special de achtergrond, een toelichting en een actueel overzicht van de stand van zaken, zodat alle partijen aan de slag kunnen.


09-11-2015 13:50

Stel een vraag


Daniëlle Harkes
Manager KenniscentrumYvonne Witter
Adviseur Kenniscentrum

D E F