S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Netwerk wonen met zorg bij de Ringoven in Panningen

Op donderdag 3 november a.s. is de eerstvolgende bijeenkomst van het Netwerk Wonen met Zorg van Aedes. Deze keer vindt de bijeenkomst plaats bij De Ringoven in Panningen (gemeente Peel en Maas). De Ringoven was ooit een steenfabriek. Na sluiting raakte het gebied eromheen in verval. Inmiddels staat er een prachtig gebouw dat van de gemeente is. Sociaal ondernemer Peter Broekmans (Rendiz) exploiteert de multifunctionele accommodatie en combineert sociale, commerciële en publieke diensten. Er is bijvoorbeeld een restaurant, atelier waar mensen met beperkingen schilderen, er is een bridgeclub en een ‘escape room’. De aanpalende fraaie nieuwe gebouwen zijn in het bezit van Wonen Limburg. 

Ringoven in Panningen, beeld uit film Wonen Limburg

Aedes Netwerk Wonen met Zorg
Het Netwerk Wonen met Zorg van Aedes is een ontmoetingsplaats voor iedereen die een functie heeft op het gebied van zorg bij een woningcorporatie. De doelstelling is het uitwisselen van informatie, kennis en ervaring, op thema’s die de belangenbehartiging raken en elkaar inspireren. Het netwerk komt drie keer per jaar bijeen om actuele thema’s op het vakgebied van wonen ouderen en zorg te bespreken. 

Het netwerk staat open voor beleidsverantwoordelijken, -medewerkers en leidinggevenden die geheel of gedeeltelijk met wonen voor ouderen en zorgwoningen bezig zijn binnen hun eigen corporatie. Deelname is alleen mogelijk voor medewerkers die werken voor een corporatie die lid is van Aedes. Voorop staat de wil en het vermogen van elk lid om kennis te halen én te brengen. Meer informatie bij netwerkondersteuner .

Mix aan doelgroepen

Onderwijs, wonen, werken en zorg zijn in de Ringoven geïntegreerd. En er is een mix aan doelgroepen. Zo wonen er senioren boven de school, mensen met een beperking en andere huurders. In het gebouw is naast de basisschool, ook een integraal kindcentrum, cesartherapeut, mensendiecktherapeut en de GGD te vinden. De zorgappartementen zijn om te zetten in ‘gewone’ appartementen. Zo blijf je flexibel en kun je maatwerk bieden. 

Kompaswoningen

Ook zet Wonen Limburg in dit gebied tijdelijke woningen neer. De gemeente gaat krimpen. Dus is het plaatsen van tijdelijke woningen voor woonurgenten, zoals gescheiden mensen, statushouders, expats en net afgestudeerden slimmer. De woningen heten ‘kompaswoningen’ omdat ze bedoeld zijn voor mensen die nog hun koers zoeken. Huurders kunnen er twee jaar wonen. Het terrein is in trek want het ligt vlakbij het centrum, in een ander gebouw zit de apotheek en huisarts, er is parkeergelegenheid en werkgelegenheid want er zitten internationale bedrijven in de gemeente. 

Netwerkbijeenkomst op 3 november

Nieuwsgierig naar dit steengoede concept in Noord-Limburg? En interesse in het netwerk wonen met zorg? Kom naar bijeenkomst op donderdag 3 november bij de Ringoven in Panningen, tussen 10.00 -16 uur. Ivo van Rees van corporatie Wonen Limburg vertelt over de totstandkoming van De Ringoven, over de transformatie, de samenwerking met zorgorganisaties. Daarna is sociaal ondernemer Peter Broekmans van Rendiz aan het woord. Hij is ook buiten Limburg actief met de combinatie van commerciële en maatschappelijke projecten. Waarbij mensen met een beperking altijd een actieve rol spelen en duurzaamheid & flexibele huisvesting leidend zijn. In de middag is het tijd voor actualiteit en het bespreken van concrete casussen. De bijeenkomst is bedoeld voor de leden (corporaties) van het netwerk wonen en zorg van Aedes. Voor deze bijeenkomst zijn ook geïnteresseerde corporaties die kennis willen maken met het netwerk van harte uitgenodigd. Interesse? Stuur een mail naar: Yvonne Witter, .

19-10-2016

Meer informatie

  • Rendiz genomineerd voor Hart-Hoofdprijs van Triodos Bank
  • Filmpje van Wonen Limburg waarin partners vertellen over de samenwerking in het Ringovenpark

Stel een vraag


Daniëlle Harkes
Manager KenniscentrumYvonne Witter
Adviseur Kenniscentrum

D E F