S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Ramses Shaffyhuis

Stedelijk wonen met gelijkgestemden.
Het Ramses Shaffy Huis is het eerste huis in Amsterdam waar jonge en oudere kunstenaars samen wonen en werken. Het is gevestigd in een groter woongebouw, waardoor het mogelijk is in de toekomst te groeien of te krimpen, al naar gelang de behoefte. De nieuwbouw, Costa Rica, is juli 2017 officieel geopend. Er wonen in het Ramses Shaffyhuis 24 oude en 12 jonge kunstenaars. Zij delen verschillende gemeenschappelijke ruimtes. Er zijn twee atria en extra brede gangen met een prettig verblijfsklimaat. Deze ruimtes lenen zich ook goed voor exposities. Op de begane grond is de sociëteit, een algemene ruimte met podium.

Appartement Ramses Shaffy Huis in Amsterdam

Initiatief Stichting Kunstenaarshuizen

Het initiatief voor het Ramses Shaffyhuis ligt bij de Stichting Kunstenaarshuizen. Zij kaartten hun idee aan bij de gemeente Amsterdam en bij woningcorporatie Stadgenoot, die besloten mee te werken. De Stichting was nauw betrokken bij de planvorming en doet nu het dagelijks beheer, zoals het organiseren van activiteiten in de gemeenschappelijke ruimtes van de woongemeenschap. Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO) levert thuiszorg aan bewoners die dat nodig hebben, vanuit een zorgsteunpunt in de plint van het gebouw.

Actieve en open sfeer

Bewoners zijn verplicht lid van Stichting Ramses Shaffyhuis, buurtbewoners en andere belangstellenden kunnen 'vriend' worden van het huis. Het lidmaatschap bedraagt €25,- per maand. Hiervan worden activiteiten georganiseerd en de sociëteit draaiende gehouden. De Stichting stimuleert een actieve en open sfeer: bewoners worden uitgenodigd mee te gaan naar activiteiten buiten de deur, en de buurt wordt binnengehaald door de sociëteit beschikbaar te stellen voor optredens.

Oude en jonge kunstenaars

De oudere kunstenaars huren direct van Stadgenoot. Stichting Ramses Shaffyhuis doet de toewijzing van de woningen voor oudere kunstenaars. De jongere bewoners, die niet ouder dan 27 jaar mogen zijn, mogen maximaal 5 jaar in het Ramses Shaffyhuis wonen. De toewijzing gebeurt op basis van motivatie door Bureau Broedplaats.


Inzender: Stadgenoot
Thema's: Verzorgingshuis 2.0 - vrijwilligers - vereniging of stichting - gericht toewijzen
Projectomschrijving: Woongemeenschap voor oudere en jonge kunstenaars met 12 appartementen voor jonge kunstenaars, 24 2- en 3-kamerappartementen voor oudere kunstenaars en gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen. Een expositieruimte en een bibliotheek, een sociëteit, zorgsteunpunt ZGAO, 7 atelierruimtes
Locatie: Nieuwbouw Costa Rica, gelegen aan het IJ in Amsterdam
Doelgroep: Oudere en jonge kunstenaars
Architect Studioninedots
Samenwerkingspartners Stichting Kunstenaarshuizen, Woningcorporatie Stadgenoot, Zorgorganisatie ZGAO, Stichting Ramses Shaffyhuis

Deze pagina is onderdeel van Overzicht inzendingen innovatieprijsvraag i-Opener

10-07-2018
D E F