S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Voorbeelden gestippeld wonen en harmonicawonen

Er is een grote variatie aan gemeenschappelijke woonvormen: woongroepen, centraal wonen en flexibele varianten, zoals gestippeld wonen en harmonicawonen. In een brochure staan vier inspirerende voorbeelden beschreven van gestippeld wonen en harmonicawonen.

Verspreid wonen

Gestippeld wonen is een woonvorm waarbij leden van een woongroep verspreid wonen over een complex; bij harmonicawonen wonen leden van de groep ruimtelijk geclusterd. De overeenkomst is dat beide soorten gemeenschappelijk wonen te maken hebben met andere bewoners. Dat is anders dan bij woongroepen met een eigen complex; de bewoners van de woongroep hebben daar vooral te maken met elkaar.

Sociale cohesie

Gestippeld wonen en harmonicawonen zijn eenvoudig, betaalbaar en snel te realiseren. Groepen kunnen moeiteloos krimpen en groeien, en daardoor is er weinig risico op leegstand. Deze woonvormen kunnen een bijdrage leveren aan de zozeer gewenste sociale cohesie in wijken, aldus woningcorporatie Woonbron uit Rotterdam. Deze corporatie heeft een aantal gestippeld en harmonieprojecten ontwikkeld. "Wat betreft het beheer is het ideaal. Die mensen maken zelf hun hal en parkeergarage schoon. Het heeft 300 procent uitstraling in de buurt", vindt Dick Baumann van Woonbron.

Maatschappelijk gewenst

Het allereerste project gestippeld wonen dateert uit 1994. In Nederland zijn momenteel 20 projecten van gestippeld wonen en harmonicawonen. Gemeenten en corporaties kunnen deze woonvormen stimuleren op plaatsen waar dat maatschappelijk gewenst is. Bewoners kunnen ook zelf het initiatief nemen.

Brochure

De brochure van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) en de Federatie Gemeenschappelijk Wonen (FGW) beschrijft vier voorbeelden van gestippeld wonen en harmonicawonen. Deze brochure verschijnt in een reeks brochures over gemeenschappelijk wonen. U kunt de brochure voor Ä7 bestellen of gratis downloaden op de website van de SEV.

Meer informatie

  • Brochure 'Gestippeld wonen en harmonicawonen'

 

02-10-2015

Stel een vraag


Daniëlle Harkes
Manager KenniscentrumYvonne Witter
Adviseur Kenniscentrum

D E F