S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Langer thuis met dementie door beeldbellen

Beeldschermcontact. Foto: Focus Cura.

Beeldbellen biedt meerwaarde voor cliënt en mantelzorger boven regulier bellen. Dit blijkt uit onderzoek van studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. De centrale vraag in het onderzoek was hoe de dementerenden en de mantelzorgers het onderlinge contact door middel van het beeldbellen ervaren.

Als grootste voordeel van het beeldbellen wordt genoemd dat men het fijn vindt dat je elkaar kunt zien tijdens het bellen. Het sociaal contact blijkt daarnaast toegenomen door het gebruik van beeldbellen, zonder dat het aantal bezoeken aan elkaar terugliep. Het merendeel van de respondenten geeft aan steun te ervaren aan het gebruikte PAL4-systeem.

Veiligheid

Wat verder nog als voordeel werd genoemd is dat bij de respondenten het gevoel van veiligheid en controle toeneemt door het gebruik van het beeldbellen.

Techniek belemmerend

Technische problemen vormen een belemmering voor sommige respondenten om gebruik te maken van het beeldbellen. Beeldkwaliteit en snelheid zijn nog van te lage kwaliteit om frequent gebruik te stimuleren.

01-07-2011

Meer informatie

D E F