S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Factsheet: De Seniorenmakelaar maakt het verschil

Senioren moeten zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en zelfredzaamheid is ook de grote wens van senioren zelf. Maar ja, de huidige woning is vaak te groot, de tuin te veel werk en de badkamer niet zo handig ingedeeld. Verhuizen dan maar? Een verhuizing wordt echter vaak zo lang mogelijk uitgesteld. Bang voor een hoge huurprijs, een onaantrekkelijk woningaanbod, onbekendheid met het woonruimteverdeelsysteem en de rompslomp van een verhuizing op de oude dag: senioren ervaren nog steeds veel drempels bij het verhuizen naar een andere woning. Sterker nog, slechts weinigen nemen zelf initiatief in het actief zoeken naar geschikte en aantrekkelijke woonruimte. Het Kenniscentrum komt daarom met een factsheet om de doorstroom te bevorderen door de inzet van een seniorenmakelaar.

Ervaringen corporaties

Een op de vijf corporatiewoningen wordt bewoond door een alleenstaande van 65 jaar of ouder. Er zijn verschillende manieren waarop woningcorporaties de doorstroom van senioren naar een voor hen geschikte woonvorm faciliteren. Steeds meer corporaties zetten een seniorenmakelaar of een verhuisadviseur in die oudere huurders helpt bij het zoeken en vinden van een andere, geschikte woning. Sommige met succes, bij anderen laten de resultaten nog op zich wachten.

Factsheet

Het Kenniscentrum zet in de factsheet 'De Seniorenmakelaar maakt het verschil' de ervaringen van verschillende corporaties sinds 2011 en conclusies uit diverse onderzoeken op een rij. De factsheet belicht onder andere:

  • De gereedschapskist van de seniorenmakelaar
  • 12 effecten van de inzet van de seniorenmakelaar
  • De resultaten van 7 seniorenmakelaars op een rij
  • De do’s en don’ts na vijf jaar ervaring met de seniorenmakelaar
  • Tips voor samenwerking en interessante links

Deze factsheet is tot stand gekomen in samenwerking met Erwin Smit, Smit Tekst en Redactie.

19-05-2016 12:15
D E F