S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Factsheet: Inspelen op langer zelfstandig blijven wonen

Meer dan de helft van de 75-plussers woont alleen, huurt een woning en overweegt pas te verhuizen als er zorg of ondersteuning nodig is (Woonmonitor 2015). Daarnaast is er ook een groep ouderen die wél een verhuizing overweegt. De belangrijkste reden is de wens kleiner te willen wonen. Maar waarheen? En welke zorg- en welzijnsdiensten hebben zij behoefte aan? De traditionele woonvormen voor ouderen zijn vaak wel bekend, maar nieuwe woonvariaties en innovatieve dienstverleningsconcepten veel minder. Het overheidsbeleid voor langer thuis wonen, de veranderende woonwensen en financiering van zorg vragen wel degelijk om vernieuwing. Gelukkig pakken woningcorporaties deze handschoen ook op. Het Kenniscentrum komt daarom met een factsheet voor corporaties die inspirerende dienstverlenings-, marketing- en woon(zorg)concepten bundelt.

Inspirerende voorbeelden

In de afgelopen jaren zijn steeds meer innovatieve woonconcepten ontwikkeld, waarbij zelfredzaamheid, leefstijl, comfort en technologie de leidende principes zijn. Van woongemeenschappen gericht op spiritualiteit en duurzaamheid tot wooncomplexen met een groot aanbod van gastvrije voorzieningen. Ook is er steeds meer aandacht voor dienstverlening, advies op maat en informatievoorziening. Van een gezamenlijk klantencentrum opgericht vanuit een corporatie en een zorgorganisatie, modelwoningen die bezocht kunnen worden, een bustour langs wooncomplexen tot een uitgebreide marketingcampagne. Ook de inzet van een seniorenmakelaar komt aan bod.

Factsheet

Het Kenniscentrum zet in de factsheet ‘Inspelen op langer zelfstandig blijven wonen’ de aanpak van verschillende corporaties en conclusies uit diverse onderzoeken op een rij. De factsheet belicht onder andere:

  • Aantrekkelijke woonconcepten en tips om de slagingskans te vergroten
  • Dienstverlening en service bij zelfstandig wonen en verhuiswensen
  • Marketing en communicatie bij doorstroming en zelfstandig wonen
  • Resultaten uit diverse onderzoeken
  • Interessante links

Deze factsheet sluit aan bij de in mei verschenen factsheet ‘De seniorenmakelaar maakt het verschil’.

Deze factsheet is tot stand gekomen in samenwerking met Erwin Smit, Smit Tekst en Redactie.

13-07-2016 16:42

Stel een vraag


Penny Senior
Adviseur Kenniscentrum


Rogier Goes
Adviseur Kenniscentrum

D E F