S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Woningcorporaties zijn bereid tot investeren in zorgvastgoed

De Schermerij in Leersum

Hoewel woningcorporaties zich momenteel in toenemende mate terugtrekken op hun kerntaken, blijken ze tegelijkertijd bereid te zijn te investeren in het overnemen van een substantieel deel van het vastgoed van overwegend zorgorganisaties en gemeenten. Dit is één van de conclusies uit het rapport 'Maatschappelijk vastgoed; een nieuwe kerntaak. Zijn corporaties er klaar voor?' van adviesbureau Quintis en Persblik, redactie & advies. Het rapport is gebaseerd op onderzoek onder 37 deelnemende woningcorporaties.

Terugtrekken op kerntaken niet strategisch

De auteurs stellen dat woningcorporaties zich in toenemende mate terugtrekken op hun kerntaak: het bouwen en beheren van sociale huurwoningen. Ze vragen zich af of dit strategisch is: ze laten een kans op zichtbare meerwaarde liggen, net zoals de mogelijkheid om een belangrijke bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in Nederlandse woonwijken. Daarnaast is maatschappelijk vastgoed een stabiele markt die goede perspectieven op de middellange termijn biedt. Tot slot onstaat er voor corporaties meer ruimte om actief te zijn met maatschappelijk vastgoed omdat vanaf 2012 de financiële risico's door zorgorganisaties zelf gedragen gaan worden, terwijl ze in veel gevallen niet over de kennis beschikken om goed vastgoedbeleid te formuleren.

Zorgvastgoed is populair

Corporaties hebben volgens het onderzoek met name belangstelling voor maatschappelijk vastgoed dat zij goed kennen. Zorgwoningen, wijkgebouwen en wijkvoorzieningen zijn het populairst. Bijna 70 procent is bereid om vastgoed van zorgorganisaties over te nemen, meer dan de helft heeft geen moeite met de aankoop van gemeentelijk vastgoed.

Inrichting en uitvoering kunnen versterkt worden

Maatschappelijk vastgoed staat bij bestuurders hoog op de agenda, maar zowel grote als kleine corporaties zijn er nog te weinig op ingericht. Het gaat hierbij om ontoereikende systemen voor bouw en beheer van maatschappelijk vastgoed, waardoor veel informatie verloren gaat en het sturen op de portefeuile maatschappelijk vastgoed of bedrijfshuisvesting vrijwel onmogelijk wordt. De diverse uitvoeringsaspecten, onder meer communicatie met maatschappelijke partners, het zelf kennis bijhouden, het rendementsdenken en nieuwe contractvormen, blijken corporaties goed te hebben geregeld. Dit gebeurt redelijk pragmatisch, waarbij het er op lijkt dat iedereen op deze onderdelen het wiel opnieuw aan het uitvinden is, vooral rond nieuwe vormen van samenwerking met marktpartijen.

Het onderzoeksrapport is gratis te downloaden via de website van CorporatieNL.

12-10-2011

Meer informatie

Stel een vraag


Penny Senior
Adviseur Kenniscentrum


Rogier Goes
Adviseur Kenniscentrum

D E F