S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Buitengewoon Zorgzaam: samen leven, ontmoeten, groeien en geloven

Buitengewoon Zorgzaam ziet er absoluut niet uit als een imponerende zorginstelling en dat is ook de bedoeling. Het maakt op een natuurlijke manier deel uit van de wijk Vathorst in Amersfoort en dat is exact de onderliggende visie: integratie. Naast de integratie van verschillende doelgroepen die het pand delen en de integratie in de wijk, is vooral de integratie met een grote kerk uniek te noemen.

Buitengewoon Zorgzaam in Amersfoort. Foto: Joost Brouwers

Zorgvastgoed met toekomst
Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en ActiZ brengen in de reportageserie 'Zorgvastgoed met toekomst' nieuwbouwprojecten voor wonen en zorg in beeld. Tien diverse, net opgeleverde projecten laten zien dat het nog steeds kan: bouwen voor de zorg met oog voor de toekomst.

Diverse gebruikers, verbindende ruimtes

Het nieuwbouwcomplex bevindt zich pal naast het winkelcentrum Vathorst, op loopafstand van het NS station. Woningcorporatie de Alliantie beheert het zorgdeel van het gebouw en verhuurt het aan Accolade Zorggroep, Stichting Sprank en kinderdagverblijf Bzzzonder. De kerk is in eigen beheer gefinancierd, maar geeft de andere partijen de gelegenheid om haar ruimtes te gebruiken. De kerkzaal met het grote podium en 600 zitplaatsen biedt naast de kerkdiensten geweldige mogelijkheden, bijvoorbeeld voor theatervoorstellingen.

Naastgelegen is de plint, met ruimtes op de begane grond die verhuurd worden aan ondernemers, die voorzieningen bieden aan de bewoners en de wijk. Tot nu toe zijn dat een tandheelkundig centrum, een kapper, een schoonheidsspecialiste en een verloskundigenpraktijk. Het is mogelijk om een binnendeur naar de zorglocatie te maken, maar tot nu toe maakt alleen de kapper daar gebruik van. Er is een open verbinding met de kerk, zodat de kerkgangers op zondag na de dienst in de centrale hal een kopje koffie kunnen drinken, verzorgd door bewoners van Sprank en Accolade. Het gebouw is bijna af en de bewoners trekken er vanaf 1 maart in.

De initiatiefnemers

Het concept is voor het eerst besproken in 2010, maar kwam in 2011 echt van de grond toen vier partijen de koppen bij elkaar staken en Zenzo Maatschappelijk Vastgoed hebben benaderd om het proces risicodragend verder vorm te geven. Egbert Muis, sectormanager van Stichting Sprank zegt: “De inspirator van het project was Michiel van Rennes van Bzzzonder, die de partijen bij elkaar heeft gebracht. Dat waren Accolade Zorggroep, Bzzzonder, de GVK en Sprank. Een sterk verbindend element is dat onze vier organisaties werken vanuit een christelijke signatuur. Van idee tot een gebouw van 10.000 m2 in ruim 5 jaar is toch geweldig?". De keuze van de locatie werd ingegeven door de centrale ligging in het hart van de wijk en samenleving.

Lees het volledige artikel 'Buitengewoon Zorgzaam: samen leven, ontmoeten, groeien en geloven' (pdf)

25-01-2016 16:52

Meer informatie

D E F