S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

De Veste: comfortabel wonen in een duurzaam gebouw

Serie Zorgvastgoed met toekomst

Vanuit een gezamenlijke vennootschap bouwen woningcorporatie Habion en Amaris Zorggroep aan zeven nieuwe locaties. Een daarvan is De Veste in Naarden, een duurzaam woonzorgcentrum dat in juni 2014 is opgeleverd. De bewoners wonen er tevreden en comfortabel en de eigenaren zijn trots op het duurzame gebouw.

De Veste, Naarden. Foto: Joost Brouwers

Zorgvastgoed met toekomst
Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en ActiZ brengen in de reportageserie 'Zorgvastgoed met toekomst' nieuwbouwprojecten voor wonen en zorg in beeld. Tien diverse, net opgeleverde projecten laten zien dat het nog steeds kan: bouwen voor de zorg met oog voor de toekomst.

In de samenwerking tussen Habion en Amaris, levert Amaris de grond en Habion financiert de bouw. Zij investeren samen en zijn samen eigenaar. In de loop van de nieuwbouw voor de Veste is gekozen voor duurzaam bouwen. Arienne Weggemans, projectleider vastgoedontwikkeling van Amaris: “Duurzaamheid is actueel. We beseften: als je bouwt, moet je het nu goed doen. Dus zoveel mogelijk gebruik maken van alle technologische middelen. De Raad van Bestuur was ook enthousiast over duurzaam bouwen. Deels omdat er een verdienmodel in zit, al is dat niet heel groot, en deels vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Onzichtbaar

De duurzame elementen zijn vrijwel onzichtbaar. De warmte-koude opslag is een belangrijk element, maar is ingebouwd in en onder het gebouw. De vloerverwarming was even wennen voor de bewoners, omdat de radiator weg is. Maar ze zitten even warm in hun appartement. Weggemans is vooral gecharmeerd van het gebruik van hemelwater om de toiletten door te spoelen. Ook dat is vrijwel onzichtbaar voor de bewoner.

Communicatie

De belangrijkste lessen uit dit project volgens Weggemans, architect Aart van der Vlis en programmamanager René Lolkema van Habion gaan over communicatie. De communicatie onderling: het duurt even voordat iedereen elkaars taal begrijpt, en soms is een vertaalslag nodig van bouwtechnische rapporten naar begrijpelijke modellen. En de communicatie met de buurtbewoners, die een nieuw, groot gebouw zien verrijzen. Maar door steeds het proces uit te leggen, ontstaat begrip en acceptatie.

Lees het volledige artikel 'De Veste: comfortabel wonen in een duurzaam gebouw' (pdf)

16-04-2015 12:06

Meer informatie

D E F