S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Eltheto: een woonzorgplein in Rijssen

Van een oud verzorgingshuis naar nieuw woonzorgcomplex, waar de nadruk ligt op wonen voor verschillende doelgroepen: gezonde senioren, mensen met dementie of een andere zware hulpvraag en ouderen met een verstandelijke beperking. Dat is het nieuwe Eltheto complex in Rijssen. Zorgorganisatie Carintreggeland, woningcorporatie De Goede Woning en architectenbureau 2by4-architects vonden elkaar in de visie dat de nadruk moest liggen op wonen en ontmoeten. Ook huurder Philadelphia kan zich uitstekend vinden in die visie.

Woonzorgplein Eltheto in Rijssen. Foto: Joost Brouwers

Zorgvastgoed met toekomst
Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en ActiZ brengen in de reportageserie 'Zorgvastgoed met toekomst' nieuwbouwprojecten voor wonen en zorg in beeld. Tien diverse, net opgeleverde projecten laten zien dat het nog steeds kan: bouwen voor de zorg met oog voor de toekomst.

Buitenruimte verbindt gebouwen

Het is groot, dit complex met seniorenwoningen: 36 kleinere appartementen en 16 grotere zelfstandige woningen, vier woongroepen voor mensen met dementie, 20 studio’s voor mensen die somatische zorg nodig hebben en een gebouw voor 34 ouderen met een verstandelijke beperking. De buitenruimte speelt een belangrijke rol in dit complex: door de plaatsing van de vier losse gebouwen en de inrichting van de pleinen is dit een mooie, uitnodigende ontmoetingsplaats.

Korte lijnen

Het complex was even wennen voor de Rijssense inwoners: “Het vereiste stedelijke bouw, dus veel woningen dicht op elkaar, om uit de kosten te kunnen komen. Daar zijn we in Rijssen niet aan gewend,” zegt directeur-bestuurder Jan van der Spek van De Goede Woning. Toch zijn zowel bewoners als alle andere betrokkenen enthousiast over het complex. Niet alleen over het gebouw zelf, maar ook over de samenwerking. Door voortschrijdend inzicht zijn de plannen tijdens het bouwen steeds beter geworden, vindt Danielle Wichems van Carintreggeland. Toch zal Van der Spek niet snel weer zo’n groot project starten. “Wij zijn maar een kleine organisatie.” Hij is echter wel trots op het resultaat en de goede samenwerking: “Het kon omdat we goede partners hadden en de lijnen kort zijn.”

18-09-2015

Meer informatie

D E F