S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Huize Adama: van klooster naar zorghuis

Een prachtig voorbeeld van herbestemming is Huize Adama op het voormalige kloosterterrein Het Withof in Etten-Leur. Werd het tien jaar geleden nog bewoond door zusters, inmiddels biedt het onderdak aan negen volwassenen met een verstandelijke beperking in het Thomashuis, en aan 18 ouderen met geheugenproblemen in de Herbergier. Het is een bestemming die volledig past in de maatschappelijke betrokkenheid van eigenaar Woonstichting Etten-Leur (WEL) die het hele complex in 2005 aankocht.

Huize Adama in Etten-Leur. Foto: Joost Brouwers

Zorgvastgoed met toekomst
Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en ActiZ brengen in de reportageserie 'Zorgvastgoed met toekomst' nieuwbouwprojecten voor wonen en zorg in beeld. Tien diverse, net opgeleverde projecten laten zien dat het nog steeds kan: bouwen voor de zorg met oog voor de toekomst.

Op zoek naar thuisgevoel

Het Thomashuis is ontstaan uit de zoektocht van Hans van Putten naar een fijne plek voor zijn verstandelijk gehandicapte zoon Thomas. Hij vond nergens het thuisgevoel wat hij zocht. Hij besloot eigenhandig een ‘warm thuis’ te creëren waar Thomas zo gewoon mogelijk kon leven, samen met een aantal andere jongeren met een verstandelijke beperking. Een inwonend echtpaar was verantwoordelijk voor de zorg aan de bewoners. Dat was de basis voor de franchiseformule van de Thomashuizen, met inmiddels 115 locaties door heel Nederland. De Herbergier, nu 36 locaties, is gebaseerd op hetzelfde principe, maar de doelgroep bestaat uit ouderen met geheugenproblemen.

Huize Adama

Woningstichting Etten-Leur (WEL) zocht een bestemming voor de diverse onderdelen van het kloosterterrein Withof in Etten-Leur. De Drie Notenboomen zag mogelijkheden voor het voormalige klooster Huize Adama voor zowel een Thomashuis als een Herbergier en ging een huurcontract voor 20 jaar aan met de woningcorporatie. Martin Kortsmit, senior projectleider vastgoed bij WEL: “We zijn blij met deze mooie, maatschappelijke bestemming. Daarnaast is de verbouwing met respect voor de geschiedenis en de oorspronkelijke indeling van het gebouw gerealiseerd met een prachtig resultaat.”

30-10-2015 09:43

Meer informatie

D E F