S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Rietveld: wonen met dementie zoals thuis

Zorgorganisatie ActiVite bouwde in Alphen aan den Rijn in eigen beheer een nieuw complex, speciaal voor mensen met dementie. Rietveld bestaat uit 19 kleinschalige woongroepen in een dorpsachtige setting. Een belangrijk aspect van de bouw en de inrichting van het complex was om de bewoners een thuisgevoel te geven. Zodat ze zich veilig voelen en zo goed mogelijk de weg weten. Daarnaast is de omgeving zo ingericht dat bewoners zoveel mogelijk in de buitenlucht bewegen.

Woonservicecentrum Rietveld in Alphen aan de Rijn. Foto: Joost Brouwers

Zorgvastgoed met toekomst
Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en ActiZ brengen in de reportageserie 'Zorgvastgoed met toekomst' nieuwbouwprojecten voor wonen en zorg in beeld. Tien diverse, net opgeleverde projecten laten zien dat het nog steeds kan: bouwen voor de zorg met oog voor de toekomst.

Herkenbaarheid

Architect Frank Buitelaar van GBS Architecten: "De beleving van de bewoners stond centraal en herkenbaarheid was het uitgangspunt. Als je om je heen kijkt zie je ‘woningen’ van twee verdiepingen met een dak erop, net zoals de meeste eengezinswoningen in Nederland. Iedere woongroep heeft een hal, met een kapstok, want alle bewoners hebben een jas nodig. Voor iedere boodschap, een ommetje of andere activiteit binnen Rietveld moet je naar buiten, er zijn nergens interne verbindingen met de rest van het gebouw." 

Toekomstige en huidige functie

Bij het ontwerp is rekening gehouden met de mogelijkheid om de functie van het gebouw te veranderen. Zonder al te dure ingrepen kunnen de woongroepen omgebouwd worden tot zelfstandige appartementen of eengezinswoningen. Ook is er flink geïnvesteerd in veiligheid, soms volledig onzichtbaar. Goof van Hoorn, directeur bedrijfsvoering van ActiVite: 'De grond in deze omgeving zakt gauw in, waardoor het risico op vallen groot is. Daarom hebben we alles wat bestraat is, laten onderheien. Daarnaast is er verwarming onder de buitenpaden, zodat deze ook begaanbaar blijven bij sneeuw en ijzel.'

Advies proefopstellingen

Het advies van de aannemer en Interieur + Dementie om op de oude locaties met proefopstellingen te werken, bleek erg nuttig. Zo was er een test met de verlichting. Bewoners konden voor verschillende lichtopties kiezen en de resultaten zijn verwerkt in de nieuwbouw. De bewoners bleken een voorkeur te hebben voor veel sterker licht dan gedacht.

Lees het volledige artikel 'Rietveld: wonen met dementie zoals thuis' (pdf)

19-08-2015

Meer informatie

D E F