S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Ruinen: wonen met zorg naast het dorpshuis

Het oude bejaardenhuis in het Drentse Ruinen heeft plaatsgemaakt voor nieuwe zorgwoningen, seniorenappartementen en woongroepen die geclusterd zijn rond het geheel vernieuwde dorpshuis. Het dorpshuis biedt voorzieningen voor bewoners én alle andere inwoners van het dorp. Door de goede relatie met de gemeente en langlopende afspraken tussen woningcorporatie Actium, zorgorganisatie ZZWD en gemeente De Wolden, konden deze partijen samen het woonzorgcentrum annex dorpshuis neerzetten.

Zorgvastgoed met toekomst

Zorgvastgoed met toekomst

Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en ActiZ brengen in de reportageserie 'Zorgvastgoed met toekomst' nieuwbouwprojecten voor wonen en zorg in beeld. Tien diverse, net opgeleverde projecten laten zien dat het nog steeds kan: bouwen voor de zorg met oog voor de toekomst.

Zelfstandig wonen

De zorgwoningen zijn bereikbaar via het dorpshuis, maar ook via een eigen ingang, waar de deurbellen en de brievenbussen zijn. Ieder zorgappartement heeft zijn eigen huisnummer, wat de zelfstandigheid van de bewoners benadrukt. Met het oog op de toekomst is in alle zorgwoningen een klein keukentje gebouwd, zodat ook bij scheiden van wonen en zorg de woningen voldoen aan de eisen van zelfstandig wonen.

't Neie Punt

In het dorpshuis ‘t Neie Punt huizen een restaurant, een ontmoetingsruimte, een kapper, pedicure en andere ondernemers in ‘wellness’. De dorpsverenigingen kunnen voor een zachte prijs de gemeenschappelijke ruimtes huren van voor hun activiteiten. Directeur Gerard Schoep van ZZWD: “Het is de bedoeling dat in de toekomst het dorpshuis door de mensen uit het dorp zelf wordt geëxploiteerd. Nu doen wij dat nog; wij verhuren de ruimtes onder aan de dorpsverenigingen. Maar mijn droom is dat dat in de toekomst omgekeerd zal zijn.” Elles Dost, directeur van Actium: “Als woningcorporatie hebben we ook de taak om vooruit te kijken en voorzieningen voor zelfstandig wonen te faciliteren.” Financieel dragen alle partijen bij, waarbij het maatschappelijk rendement hoog in het vaandel staat.

02-12-2015 09:57
D E F