Een tweede jeugd voor ouderencomplexen

12-11-2004

Het boek Een tweede jeugd, ouderenhuisvesting in ontwikkeling presenteert tien succesvolle voorbeelden van herontwikkeling en ouderenhuisvesting. Het boek is een publicatie van Architectuur Lokaal en RIGO Research en Advies. Het boek bevat ook voorbeelden van geslaagde transformaties van verzorgingshuizen tot moderne woonzorgcomplexen of verzorgingshuizen die wel aan de hedendaagse eisen voldoen.

Transformatie tot woonzorgcomplex

Eén van de beschreven projecten, de Osdorperhof in Amsterdam, verdient bijzondere aandacht omdat voorbeelden schaars zijn van transformaties waarbij het bestaande gebouw wordt hergebruikt als woonzorgcomplex. Meestal wordt het verzorgingshuis gesloopt en een woonzorgcomplex in nieuwbouw gerealiseerd. In dit complex heeft de woningcorporatie Rochdale in samenwerking met de hoofdhuurder, Verenigde Amstelhuizen, een voormalig verzorgingshuis met 245 eenheden getransformeerd tot 50 woningen.

Transformatie tot modern verzorgingshuis

Ook zijn in de publicatie enkele voorbeelden te vinden van verzorgingshuizen die hun tweede jeugd zijn ingegaan als modern verzorgingshuis. Vaak geeft juist een combinatie van renovatie en nieuwbouw een nieuw toekomstperspectief.
De bouw van aanleunwoningen bij een verzorgingshuis heeft voordelen voor de organisatie én voor de bewoners. Het vergroot draagvlak voor de zorgvoorzieningen en de bewoners van de zelfstandige woningen beschikken over een ruim aanbod aan voorzieningen.

Voorbeelden zijn


zoeken in 118 websites