Kangoeroewoning realistisch alternatief

18-07-2005

Kangoeroewoningen vormen een realistisch alternatief binnen de ouderenhuisvesting. Zo luidt de conclusie van het onderzoek dat het onderzoeks- en marketingadviesbureau USP Marketing Consultancy te Rotterdam recentelijk heeft verricht. Het bureau heeft 1000 panelleden van DeelUwMening.nl. gevraagd naar hun mening over dit alternatief.

Een kangoeroewoning is een groot huis met een zelfstandige, kleinere woning op de begane grond eraan vast. Die kleinere woning vormt 'de buidel van een kangoeroe'. Ieder heeft z'n eigen woning, terwijl men toch samenwoont. Ongeveer 70% van de panelleden geeft aan een kangoeroewoning een goed alternatief te vinden voor onder andere een verzorgingshuis. Een belangrijk voordeel is dat de privacy van ouders en (klein)kinderen gewaarborgd wordt. Een nadeel is dat indien er medische hulp geboden moet gaan worden, men toch afhankelijk is van een 'externe' partij.

Alhoewel consumenten positief staan tegenover kangoeroewoningen, is het daadwerkelijk bouwen van deze woonvorm moeilijk. De huizen zijn namelijk groot en passen vaak niet binnen de percelen. Het ombouwen van een bestaand huis is complex. Banken zijn terughoudend in het verstrekken van hypotheken en woningcorporaties vrezen voor een half onbewoond pand als de ouders overlijden. Kangoeroewoningen zijn een realistisch alternatief, mits oplossingen voor bovengenoemde knelpunten gevonden worden.

U kunt het volledige persbericht downloaden.


zoeken in 118 websites