Vraag en antwoord - Grondprijs zorginstellingen

Is het terecht dat woningcorporaties de maximale grondprijs betalen bij aankoop van een zorgcentrum?

Het College Sanering, dat toestemming voor verkoop uit de zorgsector moet geven, hanteerde aanvankelijk het principe van opbrengstmaximalisatie. Aedes vereniging van woningcorporaties heeft op 21 januari 2002 in een brief naar het College argumenten uiteengezet, die aangeven dat de opbrengst bij aankoop door woningcorporaties niet alleen in geld moet worden uitgedrukt, maar dat ook gekeken moet worden naar de maatschappelijke opbrengst van de nieuwe (woon-zorg)bestemming.

In antwoord op kamervragen heeft minister Borst begin maart 2002 gesteld dat als de grond voor sociale doeleinden gebruikt wordt, er wel een lagere grondprijs berekend wordt dan de maximaal haalbare. Het College Sanering spreekt nu over marktconforme grondprijzen, waarin een relatie met de bestemming gelegd wordt.

Volgens Aedes wordt hiermee nog niet voldoende rekening gehouden met het streven van maatschappelijke ondernemingen als woningcorporaties en zorginstellingen. Opbrengsten moeten niet bij voorbaat afgeroomd worden en locatieontwikkelingen moeten in breder perspectief benaderd worden.


zoeken in 118 websites