Handleiding multifunctionele centra

13-10-2006

Bij het opzetten en beheer van multifunctionele centra komt heel wat kijken. Vrijwilligers uit Flevoland en het Selby District in Groot-Brittannië hebben onlangs een aantal tips op papier gezet in de gids 'Multifunctionele Centra voor een Leefbaar Platteland'.

Van A tot Z

De gids gaat in op het hele ontwikkelingsproces van een multifunctioneel centrum: van het eerste idee over het opzetten van een centrum en het bijeenbrengen van geïnteresseerden, tot de opening van het gebouw, de exploitatie en het management en het blijven aanwakker van de betrokkenheid. Ook fondsen werven en lobbyen komt aan de orde. De gids heeft ook een checklist voor succes opgenomen. Plannen, organiseren en communiceren spelen daarin een grote rol.

Verschillende ervaringsdeskundigen

De vrijwilligers werken bij multifunctionele centra die elk een eigen karakter en achtergrond hebben. Regen Centre is een groot, complex centrum dat professioneel geleid wordt en dat gefinancierd wordt door een mix van gemeenschapsgeld en een commercieel inkomen. North Duffield is een gemeenschapscentrum dat meer overeenkomt met het traditionele beeld van een dorpshuis ('village hall'). In de provincie Flevoland is 't Mozaïek in Espel een voorbeeld van een multifunctioneel centrum met een vernieuwende aanpak ten opzichte van financiering. Het centrum heeft een reeks van activiteiten opgezet waarbij jong en oud betrokken zijn bij de gemeenschap. In Bant kan het succes van De Bantsiliek teruggevoerd worden op de hechte samenwerking met de verschillende lokale kerkgemeenschappen. Zij doopten de vroegere katholieke kerk om tot een gemeenschapscentrum voor het hele dorp.

De gids is rijkelijk geïllustreerd met foto's van deze multifunctionele centra.

Leader+

Het opstellen van de praktische handleiding is mede mogelijk gemaakt door het Europese programma Leader+. Dit programma heeft als doel de sociale en economische vitaliteit op het platteland te versterken. De gids wordt verspreid onder collega vrijwilligers in de Europese Unie.

Meer informatie


zoeken in 118 websites