S M

Hét informatiepunt voor professionals
op het gebied van wonen, welzijn en zorg

Woonvariaties

Introductie

Mantelzorgwoningen, moderne hofjes, Thuishuizen en kangoeroewoningen: er zijn er al veel alternatieven voor zelfstandig thuis wonen en het wonen in een zorginstelling. Door het beleid van langer thuis wonen krijgen deze 'tussenvormen' een impuls en neemt de behoefte aan een andere invulling van wonen en zorg toe.

Foto: Chris Pennarts

Tussenvormen: tussen thuis en tehuis

Wilt u een overzicht van woonzorgconcepten tussen thuis en tehuis? We zetten alle concepten voor u op een rij.

Bent u op zoek naar nieuwe plannen en recente projecten? In samenhang met het congres Expeditie Begonia brengen we veel mooie voorbeelden in beeld. Ook besteden we aandacht aan buitenlandse voorbeelden van woonconcepten; u kunt erover lezen maar ook mee op studiereis.

Uitgelicht

Bouwstenen voor de toekomst

Daniëlle Harkes en Yvonne Witter van het Kenniscentrum Wonen-Zorg blikken in hun boek 'Bouwstenen voor de toekomst' terug op de woonzorgconcepten van vijftien jaar geleden en bekijken de huidige woonvormen. En wat levert dit op voor de toekomst?

Publicatie Generaties over de grens

Er zijn in Nederland talloze voorbeelden van projecten waarin jongeren en ouderen samen wonen, met elkaar activiteiten ondernemen en elkaar helpen. Maar hoe zit dat eigenlijk in het buitenland?

Woondromen55+

Inspiratie- en doeboek over gemeenschappelijk wonen.

Nieuwe vormen van wonen met dementie

Ook mensen met dementie hebben diverse (woon)wensen en zoeken iets dat bij hen past. Artikelenreeks over nieuwe woon- en zorgvormen.

Goed gezien! Wonen met zorg: 13 woningcorporaties over de praktijk

Mensen die zorg nodig hebben goed en comfortabel laten wonen; daar zorgen woningcorporaties samen met andere partijen voor. Corporaties vertellen in Goed gezien! vanuit hun dagelijkse praktijk hoe zij dit doen.

Mantelzorgwoningen: steeds meer mogelijk maar niet eenvoudig

Wat zijn de ervaringen met mantelzorgwoningen, ook wel bekend als mantelzorgunits? Een inventarisatie van ervaringen van gebruikers en aanbieders.

Generaties huizen samen: veelbelovende woonprojecten voor jong en oud

De maatschappelijke belangstelling voor intergenerationeel wonen neemt toe. In de digitale publicatie 'Generaties huizen samen' worden inspirerende woonvariaties en hun intergenerationele bewoners belicht.

Artikelenreeks: Meer dan wonen en zorg alleen

Mensen die zorg of begeleiding nodig hebben, brengen hun dagen ook graag zinvol door. Ze willen zich zoveel mogelijk blijven ontwikkelen en ze willen erbij horen: bij de buurt, bij de maatschappij. Steeds meer woonzorgprojecten zoeken daarom de combinatie met werken en leren op. 

29-01-2018

Stel een vraag


Daniëlle Harkes
Manager KenniscentrumYvonne Witter
Adviseur Kenniscentrum

D E F