Grensoverschrijdende woonservicewijk geopend

21-01-2009

Het Nederlandse dorp Dinxperlo en het Duitse dorp Süderwick grenzen aan elkaar. Midden door het dorp loopt de grens tussen Nederland en Duitsland. Hierdoor konden bewoners moeilijk van elkaars voorzieningen gebruik maken. Maar het Europaproject heeft het mogelijk gemaakt dat twee woonzorgcentra met elkaar verbonden zijn door een brug die Europa symboliseert: zorg en welzijn bieden alsof er geen grenzen zijn.

Woonkamer op de brug

Het Nederlandse woonzorgcentrum Careaz Dr. Jenny en het nieuwgebouwde Bültenhaus in Duitsland zijn in het project met een brug aan elkaar verbonden. De brug doorbreekt letterlijk en figuurlijk de grens tussen de twee landen. De zorg wordt grensoverschrijdend aangeboden. Op de brug is een restaurant en ontmoetingscentrum gevestigd. In beide gebouwen zijn faciliteiten voor wonen en zorg gevestigd. In het Bültenhaus is een woongroep voor mensen uit Duitsland en uit Nederland. De woonkamer van deze woongroep is op de brug gesitueerd.

Ook voor buurtbewoners toegankelijk

Het project presenteert zich als een woonservicewijk waarbij een nauwe samenwerking tussen vrijwillige en professionele zorgverlening, tussen extramurale en intramurale hulpverlening plaatsvindt en waarbij buurtbewoners gebruik kunnen maken van de voorzieningen. Buurtbewoners en bewoners kunnen gebruik maken van het grensoverschrijdende zorgloket, waar inwoners uit beide landen met vragen terecht kunnen op het gebied van wonen, welzijn en zorg.

Projectbeschrijving in boek Innovatiekracht

Het Europaproject heeft meegedaan aan de verkiezing van het meest innovatieve woonzorgproject, die het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg twee jaar geleden heeft georganiseerd. Een beschrijving van dit project staat – met 24 andere vernieuwende projecten- in het boek "Innovatiekracht in Wonen & Zorg", eind 2007 uitgebracht door het Kenniscentrum. Lees meer over het boek Innovatiekracht.  

Meer informatie

De Stichting Europaproject is een samenwerkingsverband van Careaz, de Stichting Vrijwillige Intensieve Thuiszorg (VIT) te Ruurlo en het Ev. Johanneswerk e.V..
www.europaproject.com


zoeken in 118 websites