Zorghotel - praktijk

Databank zorghotels

In februari 2007 is gestart met een databank zorghotels als onderdeel van de Databank Wonen-Zorg. Kijk in de databank voor voorbeelden of meld uw eigen zorghotel aan. De Databank Wonen-Zorg bevat ook de onderdelen woonzorgzones, woonzorgcomplexen en kleinschalig wonen voor mensen met dementie. Naar de databank zorghotels.


Zorghotels


Zorghotels in of bij een ziekenhuis

ZorgHotel De Stromen Rotterdam De Stromen ZorgHotels Rotterdam

De Stromen ZorgHotels ontwikkelt twee locaties in Rotterdam nabij ziekenhuizen. De ZorgHotels zijn primair gericht op gasten die herstellen na een ziekenhuisopname. De Stromen realiseert één zorghotel op de locatie van het Sint Franciscus Gasthuis en één bij de nieuwbouw van het Medisch Centrum Rijnmond-Zuid. Dit laatste ZorgHotel wordt onderdeel van de Medimall. De Stromen bouwt daarmee voort op de ervaring met twee transferunits binnen de muren van ziekenhuizen. Hoe De Stromen de visie op het 'leven van een eigen leven' ook bij tijdelijke zorg omzet in de ontwikkeling van ZorgHotels leest u in het artikel 'ZorgHotels in Rotterdam'. Lees artikel (pdf, 43 kb).

Zotel Hengelo Zotel Hengelo

Op de derde verdieping van het Streekziekenhuis Midden-Twente bevindt zich het Zotel: een hotelvoorziening binnen de muren van het ziekenhuis. Het Zotel is gestart in 1994 en heeft 23 hotelkamers. Medische en verpleegkundige zorg is op afroep beschikbaar, 24uur per dag, zeven dagen in de week. Primaire doelgroep betreft mensen die na een ziekenhuisopname kortdurende nazorg nodig hebben: ‘ziekenhuisverplaatste zorg’. Maar het Zotel biedt bijvoorbeeld ook seniorenarrangementen. De gemiddelde verblijfsduur is 4 tot 5 dagen, maar varieert per arrangement. Overkoepelende conclusies uit de ervaringen van Zorghotel Breda, zorghotel de Palatijn te Alkmaar en Zotel Hengelo zijn beschreven in het artikel Zorghotels: zonder zorgen verzorgd! (pdf, 104 kb).
Lees meer over Zotel Hengelo op de website of Lees artikel (pdf, 108 kb).


Zorghotels in of bij een verpleeg- of verzorgingshuis

Zorghotel Breda is gehuisvest in Zorg- en behandelcentrum Elisabeth Zorghotel Breda

Het zorghotel van Stichting Elisabeth en Stichting Thuiszorg Breda bevindt zich op de bovenste etage van Zorg- en Behandelcentrum Elisabeth, een gecombineerd verzorgings- en verpleeghuis in Breda. Het Zorghotel is in 1997 gestart met zes appartementen en is in 2001 uitgebreid tot 16 appartementen. In het Zorghotel wordt ‘verplaatste thuiszorg’ geboden. De doelgroep betreft mensen met een indicatie voor circa 28 uur zorg per week. De gemiddelde verblijfsduur varieert tussen zes en twaalf weken.
Overkoepelende conclusies uit de ervaringen van Zorghotel Breda, zorghotel de Palatijn te Alkmaar en Zotel Hengelo zijn beschreven in het artikel Zorghotels: zonder zorgen verzorgd! (pdf, 104 kb).
Lees meer over Zorghotel Breda op de website of Lees artikel (pdf, 107 kb).

Zorghotel zorggroep Florence, Rijswijk

In Rijswijk staat sinds 1996 een woonzorgcomplex met zorghotel en zwembad. Op hetzelfde terrein in de wijk Steenvoorde staan ook een nieuw verpleeghuis en een wat ouder verzorgingshuis. Het geheel behoort tot de Zorggroep Florence. Het luxe zorghotel heeft 12 bedden. Lees meer: Zorghotel Florence in databank of Lees artikel uit 2004 (pdf, 75 kb)

Zorghotel Leo Polak, Amsterdam

In het voorjaar van 2006 opende het Leo Polak zorghotel met 25 kamers. Het zorghotel is gerealiseerd op twee verdiepingen in het nieuw gebouwde zorgcentrum Leo Polak in Amsterdam Osdorp. Lees meer: Zorghotel Leo Polak in databank of nieuwsbericht 2006.

Zorghotel Hurdegaryp

Zorghotel Hurdegaryp is gebouwd op het terrein van Bennema State. Het omvat 9 appartementen voor 1 of 2 personen. Er wordt zorg op maat geboden van maaltijden, hulp bij het opstaan en naar bed gaan tot intensieve verpleging of revalidatie. Lees meer.


Zorghotels in een hotel

Zorghotel de Palatijn, Alkmaar Zorghotel de Palatijn Alkmaar

De Palatijn is een sfeervol viersterrenhotel met 56 kamers, gestart in 2004. Het heeft de uitstraling van een uitnodigend, kleurig, goed verzorgd hotel. De Palatijn richt zich op een brede doelgroep: van mensen die zorg nodig hebben na een ziekenhuisopname tot en met mensen die in hun vakantie aangewezen zijn op een aangepaste accommodatie en zorg, maar ook reguliere hotelgasten zijn welkom. De verblijfsduur loopt sterk uiteen, van enkele dagen tot enkele weken, afhankelijk van de reden van het verblijf. Overkoepelende conclusies uit de ervaringen van Zorghotel Breda, zorghotel de Palatijn te Alkmaar en Zotel Hengelo zijn beschreven in het artikel Zorghotels: zonder zorgen verzorgd! (pdf, 104 kb).
Lees meer: zorghotel de Palatijn in de databank of Lees artikel (pdf, 108 kb).

Zorghotel Den Haag

In april 2005 startte Stichting Eykenburg in samenwerking met Golden Tulip Bel Air Hotel het Zorghotel Den Haag. De doelgroep bestaat uit mensen met een AWBZ-indicatie voor kortdurend verblijf, mensen die geen medische indicatie (meer) hebben voor een ziekenhuisverblijf en mensen waarvoor de zorg tijdelijk van de mantelzorger wordt overgenomen (respijtzorg). Het Golden Tulip Bel Air hotel is een 4-sterren hotel met 332 kamers. Daarmee is het een groot hotel. Het zorghotel beslaat een halve verdieping van het hotel. Het heeft 20 hotelkamers en 4 kamers zijn in gebruik voor de infrastructuur voor de zorg (o.a. als kantoor en voor opslag). De kamers zijn gewone hotelkamers met alle voorzieningen die de andere kamers ook hebben. Er zijn slechts enkele aanpassingen gemaakt die echter nog steeds de uitstraling hebben van een hotel. Het bed is vervangen door een luxe ziekenhuisbed met een mooie ombouw, het toilet is enkele centimeters verhoogd en er zijn in de badkamers 2 beugels geplaatst.
Voor Eykenburg sluit het zorghotel goed aan bij de andere activiteiten van de organisatie als het bieden van thuiszorg. Regelmatig maken gasten na vertrek uit het zorghotel gebruik van de thuiszorg van Eykenburg. In principe verblijven gasten kortdurend in het zorghotel tot een periode van 12 weken.
Lees meer.


Zorghotels op een zelfstandige locatie

Zorghotel VeghelZorghotel Veghel

Zorghotel Veghel is een particulier zorghotel met 33 kamers in het centrum van Veghel. Het merendeel van de gasten komt naar Zorghotel Veghel na een verblijf in het ziekenhuis. Het Zorghotel Veghel is een sfeervol ingericht hotel mét een eigen professioneel zorgteam en een breed aanbod van paramedische diensten en welzijnsfaciliteiten. Hierbij werkt het zorghotel samen met zelfstandige ondernemers. Lees meer:Zorghotel Veghel in databank of Lees artikel.(pdf, 178 kb)

© Zorghotel Hapertse Kluis Zorghotel Hapertse Kluis

Zorghotel Hapertse Kluis neemt binnen de variatie aan zorghotels een eigen plaats in. Het is een particulier zorghotel met negen kamers dat sinds 2006 een nieuwe invulling geeft aan een voormalig bankgebouw. Midden in het dorp Hapert heeft het als zorghotel een functie voor de landelijke regio ten zuidwesten van Eindhoven. Lees meer: Hapertse Kluis in databank of Lees artikel (pdf, 103 kb)

De Bregthoeve te Schoorl

De Bregthoeve heeft de beschikking over zeven één of meerpersoonappartementen waar mensen die zorg nodig hebben terecht kunnen voor respijtzorg (gericht op ontlasten mantelzorger), terminale zorg, overbruggingszorg of een vakantie. De zorg wordt geboden door een thuiszorgorganisatie. Lees meer.

Zorghotel Zonnestraal te Hilversum

Zorghotel Zonnestraal is een initiatief van Ziekenhuis Hilversum en van Thuiszorg Gooi en Vechtstreek. Het zorghotel is gevestigd in de bosrijke omgeving van Landgoed Zonnestraal, de oude locatie van ziekenhuis Hilversum. Het zorghotel is bedoeld voor patiënten die geen volledige ziekenhuiszorg meer nodig hebben. Dat wil zeggen dat:

Een deel van de gasten komt uit het Ziekenhuis Hilversum, maar de instroom is veel breder dan alleen via Ziekenhuis Hilversum. Het zorghotel heeft een bovenregionale functie. Lees meer.


Herstellingsoorden

Herstellingsoord Overbosch, Hilversum Herstellingsoord Overbosch

Herstellingsoord Overbosch komt voort uit Herstellingsoordvereniging Dennenheuvel. Gasten komen over het algemeen naar Overbosch na een opname in het ziekenhuis. Overbosch biedt verpleging, verzorging en fysiotherapie. Overbosch biedt geen nachtzorg. Een gemiddeld verblijf duurt 4 weken met een maximum van 6 weken. Daarna is men over het algemeen weer in staat naar de thuissituatie terug te keren en daar zelfstandig te wonen. Overbosch heeft 40 kamers en 520 gasten per jaar. Per week zijn er gemiddeld 10 opnames en 10 vertrekkende gasten. De kosten worden deels vergoed door de ziektekostenverzekering. Voor een aantal mensen komt daar vanuit de aanvullende verzekering een vergoeding voor herstellingsoordzorg bovenop. Daarnaast krijgen leden van de Vereniging Dennenheuvel een gedeeltelijke vergoeding van de Vereniging (afhankelijk van de lengte van het lidmaatschap). Lees meer.

Andere herstellingsoorden:

Stichting Nederlandse Herstellingsoorden


Zorghotels in ontwikkeling:


zoeken in 118 websites