Foto: Willem Mes

Healing environment meten met behulp van OAZIS

De positieve effecten van de zorgomgeving op bewoners in de care is nu met een instrument te meten. Het hulpmiddel OAZIS brengt in beeld of aan verschillende voorwaarden van een healing environment is voldaan. De afkorting OAZIS staat voor Onderzoek Aantrekkelijkheid Zorgomgevingen door middel van de Impact Scan. OAZIS is zowel te gebruiken voor nieuwbouw als voor bestaande bouw. Het Centrum Zorg en Bouw biedt OAZIS zowel aan als scan voor gebouwen in de care als voor gebouwen in de cure.

Positieve impact op herstel, welzijn en tevredenheid

Met OAZIS kan aan de hand van acht thema's direct getoetst worden in hoeverre een bestaand zorggebouw, een afdeling of een ontwerp rekening houdt met de positieve impact van diverse omgevingsvariabelen.†De acht thema's omvatten omgevingsvariabelen met een wetenschappelijk aantoonbaar of zeer aannemelijk positief effect op de mens in termen van herstel, welzijn en tevredenheid. De acht†thema's zijn:

  • privacy en autonomie
  • ramen en uitzicht
  • comfort en controle
  • faciliteiten en voorzieningen
  • oriŽntatie en routing
  • interieur
  • natuur
  • personeel

Snel inzicht in kwaliteit van de fysieke zorgomgeving

Iedere omgevingsvariabele is vertaald in een stelling en heeft een wegingsfactor. Desgewenst zijn stellingen buiten beschouwing te laten of de stellingen krijgen een hogere wegingsfactor. Een groep representatieve gebruikers kent vervolgens samen of individueel aan iedere stelling een score van 1 tot 5 toe. Per thema verschijnt een totaalscore. Hoe hoger de score, hoe meer sprake is van healing environment. De scores zijn te gebruiken om het ontwerp, het gebouw of de afdeling te verbeteren op het gebied van healing environment. OAZIS is ook te gebruiken om relatief eenvoudig inzicht te krijgen in welke omgevingsvariabelen een positieve impact hebben.

Achter iedere stelling staat een korte toelichting op het belang van de betreffende omgevingsvariabele. Deze toelichtingen blijven beknopt.†Uitgebreide informatie vindt u in het rapport 'Kwaliteit van de fysieke zorgomgeving', ook†een publicatie van Centrum Zorg en Bouw (2008).

Meer informatie

04-05-2010

gosznac-diplomy.com www.gosznac-diplomy.com https://gosznac-diplomy.com/diplom-sredne-spetcialnoe-obrazovanie http://https://gosznac-diplomy.com/kupit-diplom-v-moskve gosznac-diplomy.com www.gosznac-diplomy.com https://gosznac-diplomy.com/svidetelstvo-o-rozhdenii www.gosznac-diplomy.com https://gosznac-diplomy.com/kupit-diplom-sssr https://gosznac-diplomy.com/diplom-stroitelya
?????? ????????????? ? ?????
????? ?? ?????? ?????? ????? ?????? ?????? ???????? ?? 9 ??????? ?????? ?????? ?????? ??????? ?????? ?????? ? ??????? ??????????? ?????? ?????? ??????????? ?????? ????????????? ? ????? ?????? ?????? ???????? ?????? ?????? ????? ?????? ?????? ????????? ?????? ?????? ????????? ??? ?????? ?????? ?????? ?????? ???? ?????? ?????? ? ??????? ??????????? ?????? ???????? ?? 9 ????? ?????? ???????? ?? 11 ????? ?????? ?????? ?????? ????????
??? ?????? ??????
https://originality-diplomas.com/
?????? ??????? ? ??????
https://rudiplomis24.com/
?????? ?????? ????????????
http://https://lands-diplom.com/
?????? ???????? ?? 9 ?????
gosznac-diplom.com www.aurus-diplom.com
?????? ?????? ????????
https://originality-diplomans.com/
?????? ????????????? ? ????????
rudiplomis24.com
?????? ??????
www.lands-diplom.com
?????? ?????? ?????? ???????
http://https://gosznac-diplom.com/ diploman-doci.com
?????? ?????? ?????? ???????
http://https://originality-diplomans.com/
?????? ?????? ?????????
https://rudiplomista24.com/
?????? ?????? ?????????
http://https://lands-diplom.com/
?????? ?????? ????????????
https://gosznac-diplom24.com/ http://https://diploman-doci.com/
?????? ????????????? ? ????????
http://https://originality-diplomas.com/
?????? ????????????? ? ?????
http://https://rudiplomis24.com/
?????? ?????? ????????
http://https://diploma-asx.com/
?????? ????????
gosznac-diplom24.com www.aurus-diplom.com
?????? ?????? ? ??????? ???????????
http://diplomsagroups.com/kupit-diplom-v-gorode/bryansk.html https://lands-diploma.com/ originality-diploman24.com ?????? ?????? ? ??????? ??????????? https://originality-diploma24.com/??????-????????? ?????? ?????? ? ??? http://https://russiany-diplomas.com chelyabinsk.arena-diplomi24.com https://chelyabinsk.arena-diplomi24.com/ www.diplomsagroups.com http://https://ufa.arena-diplomi24.com/ voronezh.arena-diplomi24.com