Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg Aedes-Actiz * Kenniscentrum Wonen Zorg

'Buiten komt voorbij' ook voor mensen met dementie

www.buitenkomtvoorbij.nl

Op 1 februari 2012 werd in zorgcentrum Eldenstaete te Arnhem het interactieve kunstproject 'Buiten komt voorbij' officieel geopend. Nu kunnen de bewoners met dementie een stukje fietsen alleen of met familie of medewerkers. De fietsinstallatie 'Buiten komt voorbij' stimuleert fysieke en mentale beweging bij mensen die over het algemeen nauwelijks meer bewegen. Bij zorgorganisatie Pleyade zien bewoners dankzij het interactief kunstproject een rijk scala aan figuranten voorbij komen zodra de fietsen in beweging worden gezet.

Niet zomaar een fiets

De installatie bestaat uit twee omafietsen stevig verankerd in een podium voor een panoramascherm dat zo gauw als gefietst wordt bewegende beelden toont. Het fietsen is veilig ook voor bewoners die alleen op de fiets stappen. Aan alles is gedacht: een verlaagde instap, verkorte krenk, aangepast zadel etc.

Beweging brengt ook contact op gang

Familie en medewerkers zijn enthousiast over de fietsinstallatie. Dat is te horen en te zien in de film op de website. Bovendien is te zien hoe bewoners reageren tijdens het fietsen. Zij reageren op de beelden en ook ontstaat er vaak een praatje met degene die ernaast fietst. Bewoners gaan een stukje fietsen met hun echtgenoot of medewerkers. Eén medewerker vertelt wel met een groepje te gaan fietsen en dan voor 'onderweg' wat te drinken mee te nemen.

Dankzij onderzoek niet over één nacht ijs

Om de werkzaamheid van het conceptplan te onderzoeken was het nodig om dieper in de organisatie te duiken en zo de ins en outs van Pleyade te leren kennen. Gesteund door het rapport 'Onderzoek naar het functioneren van interactieve kunstwerken in de semi-publieke ruimte' is tussen januari en juni 2009 onderzoek gedaan naar de doelgroep en de organisatie. Met betrekking tot de doelgroep kwamen vragen aan de orde als 'Wat voor prikkels heeft de doelgroep nodig voor een positief resultaat op de kwaliteit van leven?', en 'Wat is realistisch voor de doelgroep?'. Het ontwerp voor de installatie met fietsen en panoromascherm kon zo gebaseerd worden op de wensen en mogelijkheden van álle gebruikers.

Ook op de fiets?

De interactieve installatie kan ook voor andere organisaties op maat gemaakt worden. De ontwikkelaars vertellen u er graag meer over. Via de website Buiten komt voorbij kunt u contact opnemen met de makers van de fietsinstallatie.

14-02-2012 09:19

Meer informatie

  • 'Buiten komt voorbij' is een project van vrouwopdeveranda, de opdrachtgever is Pleyade, de makers zijn Carien Poissonnier en Job van Nuenen.
  • Impressie opening interactief kunstproject 'Buiten komt voorbij' in Eldenstaete
  • Website 'Buiten komt voorbij' . De website opent met een filmpje over het project waarin heel mooi wordt weergegeven wat het project inhoudt en hoe ermee wordt gewerkt. Via de website kunt u ook contact opnemen met de makers van de fietsinstallatie.
  • Wilt u meer informatie over de technische gegevens van de fietsinstallatie? Klik dan op www.buitenkomtvoorbij.nl op de titel of buiten het kader.
  • Niet over één nacht ijs: lees de uitgebreide beschreving van het ontwikkelingstraject. Daar vindt u ook het onderzoeksrapport 'Kunst in de nieuwbouw ; Pleyade beweegt (link rechtsonder op pagina).
  • 'Onderzoek naar het functioneren van interactieve kunstwerken in de semi-publieke ruimte (SKOR, 2008)
Aedes Actiz